♥ ♥ ♥ mY cOLOuRfuL LiFe ♥ ♥ ♥

Don't be sad,you will see that one day.. Everything is going to be just fine, Don't give up and try your best. Allah will always be with you...

~ Get Well Soon ~




Let’s go, get up, stop faking it;

Get your sorry behind off that bed.
Try positive thinking to get back to work.
Your illness is all in your head!
At least that’s what we hope.
Looking forward to your return.
Get Well Soon.

~ QB Wedding ~


All Praises to Allah...

Alhamdulillah...lepas sorang....sorang mendirikan masjid...kalau dah sampai jodoh dan seru tak ke mana kan... Musim cuti sekolah nie, ramai jer yang khawin....Tahniah kepada mereka yang dah bertemu pasangan. Yang belum bertemu jodoh...jangan risau...teruskan berusaha menawan hati si dia...ececece... di samping berdoa. Semoga dipermudahkan segala urusan..Insyaallah...
Sorry guys...kerana aku baru je update blog..[ade orang ke yang baca blog aku nie..hehehe....jadi silent reader pun ok gak tue..alololo..tersipu malu die tue..hehehe]
Selamat pengantin Baru & Lama diucapkan kepada mereka yang telah dan akan mendirikan rumah tangga. Doaku agar kalian semua berbahagia di samping insan tersayang serta kehidupan kalian dirahmati Allah s.w.t.

Gambar² di bawah nie dah berusia lebih kurang 2 minggu macam tue, time aku pergi kenduri kawan aku nie...QB budak ganu.Suami die pun orang ganu gak....senang jer satu negeri...Ape? aku plak dengan orang mana? Biarlah rahsia....tak suke rahsia ekk..ok2...nanti akan diumumkan....tunggu..orang nyer tue dah tersipu malu daa tue.....oopppssss..terlebih sudaaa...ok aku tak nak celetoh panjang lebar nie...its enough for me right now k.

Tarikh : 11-12-2010
Hari : Sabtu
Lokasi : Terengganu
SeMOga Berbahagia Ke akHir HayaT...Insyaallah...amiNN.....
my turn is coming soon...lalala...~
╔♫═╗╔╗
╚╗╔╝║║♫═╦╦╦╔╗
╔╝╚╗♫╚╣║║║║╔╣
╚═♫╝╚═╩═╩♫╩═╝
ALLAH S.W.T
...mY FaMiLy.. ^^
mY LOvE... =)
mY FriEnDS.. ~.~
n aLL Of My ThIngS...
♪♫•*¨*•.¸¸¸¸.•

p/s:Aku tak sabar nak tunggu turn kawan² yang lain nie...cepat² laa khawin..ngengenge...
kepada ida, thanks coz bagi tumpang menginap kat umah dan makanan yang free @Kijal.
kepada naim, suke gelak dan peneman driver yang bagus time otw balik KT -KL, KL-KT. aku kat belakang.. ZZzzZZ..[time tue aku tak sihat..sorry yer....huhuhu]
kepada hafriz & hajar [xtau link blog mung mende nie] maaf laa..aku amik pic nie dari facebook mung sume... almaklum laaa.... aku xbw kamera[kamera rosok]...dohla gune hp cap ayang jah.pic nie ade gok hok aku edit. maaf deh.aku takut mung maroh jah nie..ampun pakk...peace no war

.....layaaaanzzzzz.....

Walau aku senyum bukan berarti
Aku selalu bahagia dalam hari
Ada yang tak ada di hati ini
Di jiwa ini hampa

Ku bertemu sang adam di simpang hidupku
Mungkin akan ada cerita cinta
Namun ada saja cobaan hidup
Seakan aku hina

Tuhan berikanlah aku cinta
Untuk temaniku dalam sepi
Tangkap aku dalam terang-Mu
Biarkanlah aku punya cinta

Tuhan berikanlah aku cinta
Aku juga berhak bahagia
Berikan restu dan halal-Mu
Tuhan beri aku cinta

p/s:Terima Kasih Tuhan...Terima Kasih kepada mereka yang terlibat...Semoga hubungan ini mendapat keredhaan, keberkatan serta restu dari semua...Insyaallah..aminn...


All Praises to Allah...

Sedar dan tak berapa nak sedar...sudah 2 minggu yang lepas dan sememangnya sudah melepas...kita telah menyambut Hari Raya Korban atau Hari Raya AidilAdha.hehehe..[aku baru nak update nie...]sekarang minggu yang agak busy dengan kerjaya..lalala~ banyak mende yang perlu aku settle dan beres kan...[ayat yg membawa maksud yang sama jer tue...:)] kadang² sampai tahap ketensionan yang aku alami...huhuhu...tidur di opis... balik lepas subuh itu semua kenangan aku die opis aku...suka duka aku bersama teman opismate.Semoga hari yang mendatang lebih baik.Insyaallah..:)


Aku saja jer nie nak upload gambo kenangan bersama teman² yang datang beraya kat umah bujang aku nie. Biase laa anak perantau...tak dapat balik kampung halaman.. huhuhu..Alhamdulillah nasi minyak aku aritu menjadi...lalala~..ade yang minta resepi tue..tak tahan... ade gak yang nak datang umah aku nie...nak belajar memasak katanya...oowwwhhh.....tidak...aku tak reti + terer dalam bidang memasak nie..main campak² dan baling² jer...huhuhu..ok STOP!!! tak nak berceloteh panjang sangat nie.

nie die gambo nyer....macam trime anugerah dekan jer kihkih...yeayyy
~ aku & aya ~
~ aku & c-dah ~
~ aku & pah ~ ~aku & ema ~
~ aku & pah lagi...~
~maka kami beramai...mase nie tgh tunggu asma, adik aku dan kawannya ~

Lastly..dapat makan nasi minyak dalam kul 3 petang lebih...setia kami berkorban, menunggu untuk makan reramai.....perut masing² dah macam² lagu daaa bunyi.....ikat perut dengan tali lembu sudaaa...hehehe...xde laa sampai macam tue...hikhikhik
Dan petang tue..lepas selesai menjamu selera..kite sume g jalan² kat the mines kan kawan²..kan..kan....hehehe..
~ berjalan berpegang tangan gitu...asma, nor, pah, aya, ema & c-dah duk kat depan yang amik pic tue ~
~ macam² gelagat laa korang nie ~
~ aku (muke kepenatan wat nasi minyak tue...), asma & c-dah ~
pic adik aku mana?huhuhu....die & kawan balik awal sangat...
itu jer persembahan aku pada entry kali nie...itu semua kawan² aku mase study kat SMKAWA. ape tue SMKAWA? (Sekolah Menengah Kebangsaan Agama Wataniah)
walaupun aku tak dapat balik beraya kat ganu...family aku datang KL raya ke-2..yeay...jalan²...meriah²...
kawan²...korang tetap happening....terima kasih bebanyak sebab datang beraya kat umah nor...suke²
╔♫═╗╔╗
╚╗╔╝║║♫═╦╦╦╔╗
╔╝╚╗♫╚╣║║║║╔╣
╚═♫╝╚═╩═╩♫╩═╝
ALLAH S.W.T
...mY FaMiLy.. ^^
mY LOvE... =)
mY FriEnDS.. ~.~
n aLL Of My ThIngS...
♪♫•*¨*•.¸¸¸¸.•
~sekian Terima Kasih ~




Salam Eidul Adha buat keluarga tersayang terutamanya bonda tercinta, insan tersayang, saudara mara, sahabat handai. Maaf zahir dan batin di atas segala kekhilafan diriku ini.
...Kullu am wa antum bi alfin khoir...
All Praises to Allah...

Alhamdulillah....syukur kehadratMU Ya Illahi..keranaMU aku masih lagi bernafas..menikmat hidup di alam fana ini...Harapan dan doaku agar kalian semua sihat dan ceria
sokmo.Semoga hidup kita semua dilindungi serta diberkati oleh Allah s.w.t.insyaallah..aminn..
Harini...semua ummat islam di dunia akan menyambut Hari Raya Aidil Adha...Kepada mereka yang sedang mengerjakan ibadah haji..semoga mendapat haji yang mabrur...insyaallah...aminnn....
Rasa sayu jer hati ini bila dengar takbir raya...aku bukan dengar takbir dari masjid, bukan juga dari tv dan radio...tapi di dalam laptop aku mainkan winamp...first time raya haji aku tak dapat beraya di kampung halaman...Kenapa? tak nak laa bagitau sebabnya..u fikir laa sendiri...huhuhu
hehehe...dalam kepenatan nie...sempat lagi aku nak update
♥ ♥ ♥ mY cOLOuRfuL LiFe ♥ ♥ ♥ nie...:) excited punye pasal nak bercerita laa katakan..
erm.... menu untuk hari raya haji kali nie, aku nak masak nasi minyak...terkejut jantungku sendiri bila tahu aku nak masak nasi minyak untuk lebih kurang 10 orang makan...[aku tak pernah masak nasi minyak lol...]nie baru jer lepas goreng ayam...huhuhu...almaklumlaa...umah aku takde peti ais...so klo buat esok pagi nanti ayam tue berbau...so esok aku akan try and error masak nasi minyak...
okies..mata aku pun dah pedih...before sleep..aku kene habiskan lipat kain dulu.huhuhu...tue laa sape suruh angkat kain tadi..kan kene lipat terus...[membebel pada diri sendiri...kesian kat aku...huhuhu] penat memang penat....dari balik opis sampai sekarang belum lagi rest secukupnyer...terpaksa berkorban lebih sempena arini raya korban... tadi balik dari opis pergi the mines dengan kak ummi...beli barang untuk masak nasi minyak... banyak juga borong...nasib dengan kedai aku tak borong skali...hehehe...mau patah tulang belulang aku nie...dengan berasnya 5kg. nasib tak 50 kg... opsss...hehehe.... okies.. aku mau stop di sini dulu...cau cincau... esok aku tak buat air cincau yer..aku buat air rudbir.Jemput laa datang beraya di rumah sewa aku nie...kalau nak try test rasa nasi minyak dari chef aku sendiri...

p/s:tak sabar nak jemput kawan2 aku datang beraya kat umah nie...wish pada diri sendiri.. semoga nasi minyak menjadi nasi minyak...bukan jadi nasi lain...hehehe...Semoga korang happy and ceria sokmo..


All Praises to Allah...
~ Tidak Mampu Hidup Sendiri ~ pena ini menari-nari dan berjoget di atas keyboard ini...mencari sesuatu untuk dikongsikan bersama..Ahamdulillah akhirnyer terupdate juga artikal ini....korang bajet laa yer baca pada 31/10/2010. Oleh kerana kekangan mase dan juga keadaan yang tidak mengizinkan aku untuk berceloteh pada tarikh itu...Aku harap semuanyer diberi kesihatan, keceriaan serta mendapat keberkatan dan keredhaan dari Sang Pencipta dan juga Sang Pencinta Yang Maha Agung...

~ gambar hiasan ~
Tuhan menciptakan lelaki dan perempuan dengan tujuan agar keduanya saling mengenal, menyayangi dan saling membantu. Keduanya pun punya tugas yang sama, iaitu membina kehidupan meskipun ada perbezaan cara dan etika dalam diri masing-masing. Oleh itu, peranan inilah yang dapat membantu keduanya merealisasikan fungsinya sebagai makhluk di muka bumi ini. Ayah dan ibu contohnya, disebabkan mereka memiliki tanggungjawab yang berbeza maka keluarga anda dapat hidup dengan baik. Cuba bayangkan, sekiranya keduanya tidak saling membantu, wow....rumah anda tidak akan tenteram.

Manusia dapat saling berkenal, menyayangi dan tolong-menolong, Tuhan emmberikan potensi kepada lelaki dan perempuan rasa cinta. Dan rasa cinta ini pula yang akan membantu lelaki dan perempuan untuk merealisasikan keluarga dan keturunan mereka. Mulia kan tugas mereka? Cuba bayangkan jika keduanya saling bermusuhan, ehm...tentu sahaja kehidupan ini tidak wujud. Kerana itulah lelaki dan perempuan tidak boleh hidup terpisah. Jadi, sudah sewajarnya jika lelaki dan perempuan saling jatuh cinta.

31/10/2010 - Diari Cinta 2010 berbisik

Dari Abu Hurairah r.a ia berkata: Rasulullah s.a.w bersabda:
pergaulilah kaum wanita itu dengan pergaulan yang lemah lembut, kerana sesungguhnya kaum wanita itu dijadikan dari tulang rusuk dan sesungguhnya tulang rusuk itulah yang sebengkok-benkoknya ialah yang paling atas. Maka apabila engkau hendak meluruskannya, luruskanlah dengan perlahan dan apabila tidak diluruskan, ia sentiasa bengkok selama-lamanya. Oleh sebab itu pergaulilah wanita dengan pergaulan yang lemah lembut. (H.R Bukhari dan Muslim)




All Praises to Allah...

Alhamdulillah...Syukur kehadrat Illahi kerana masih lagi diberi kesihatan fizikal,mental,keceriaan kebahagian dan juga rezeki yang halal...
[arini dapat gaji...+]Doaku agar kalian pun begitu...


~ aku dan dia ~

Masa kecil aku pernah memikirkan, memang perlukah seorang yang dewasa ber'dating' sebelum melangkah ke alam perkahwinan?Kenapa aku bingung akan hal ini? Kecil-kecil lagi sudah gatal?Bukan begitu.Naluri kanak-kanak aku pada waktu itu merasakan tidak selesa dengan apa yang ditayangkan dikaca televisyen. Jikalau ceritanya tentang pasangan kekasih, sudah pasti ada adegan keluar makan berdua-duaan sebelum punya ikatan yang sah.Cerita tempatan apatah lagi luar negara, babak kekasih dilamun cinta sebelum berkahwin disusun dengan penuh teliti.Tetapi aku memang bingung.Memang perlukah begitu? Perlukah bercouple sebelum berkahwin? Nyata aku tidak selesa di awal usia kanak-kanak.

Cinta Monyet

Alhamdulillah, semasa di sekolah rendah mahupun sekolah menengah aku jauh dari memahami erti ataupun mengalami cinta monyet.Istilah yang biasa tetapi sekadar mendengar.Ada sahaja rakan-rakan yang ber'cinta' seawal darjah lima.Aku bingung.Memang terlalu muda untuk memahami tentang perkara ini.Maka tidak hairanlah mengapa aku bingung ketika itu.Pelik dan mencari-cari sebab mengapa ada yang bercinta seawal usia di darjah lima.

Di sekolah menengah, lain pula ceritanya.Kisah bercinta menjadi lebih hebat.Mungkin merasakan diri lebih matang sedangkan baru menginjak remaja.Kisah cinta disekeliling aku bermacam-macam.Kenyataan-kenyataan seperti; batch kami bercinta seperti tukar baju (pelajar batch tersebut sering bertukar-tukar pasangan ibarat menukar baju setiap hari), ada senior mengaku dia bercinta untuk mencari pengalaman.Aduh! aku menjadi semakin bingung.Benarkah ini semua?

Erti couple, cinta dan perkahwinan.Kini setelah aku berusia dua puluh empat tahun, aku semakin mengerti. Kisah pasangan berdua-duaan yang aku fikirkan semasa kecil, bukanlah sesuatu yang dianjurkan oleh Islam. Bahkan, Islam sebagai cara hidup menggariskan cara yang cukup indah dan sempurna untuk mengikat pertalian antara adam dan hawa.Kisah cinta monyet yang membingungkan semasa di zaman sekolah juga dapat aku cari jawapannya.Dalam kamus hidup aku tak pernah wujud istilah pakwe, kekasih atau boyfren. Alhamdulillah dan terima kasih kepada DIA Sang Pencipta dan juga Sang Pencinta Yang Maha Agung kerana telah menjaga hati dan perasaan aku dalam jurang cinta yang boleh melalaikan aku.Sekarang hanya adalah my future husband [malu nak berterus terang di sini...hehehe...].Terima kasih Tuhan kerana akhirnya sudah terbuka hati ini untuk menerima someone...blushing...blushing..blushing...[pengakuan secara jujur dan ikhlas...mesti ade yang dah tau dan akan terus usha-usha nie...hehehe].Semoga hubungan ini mendapat keredhaan dan dijauhi dari segala fitnah.Dan juga semakin bertambah kemanisan iman kami kepada DIA Yang Maha Kuasa.Insyaallah...

Islam dan Cinta

Islam menganjurkan lelaki dan wanita bertaaruf iaitu berkenal-kenalan sebelum mengikat pertunangan.Cara bertaaruf menjaga adab dan syariat. Pasangan tidak berdua-duaan tetapi ditemani oleh orang tengah mahupun ibu bapa sendiri.Bercinta pula perlu punya tujuan. Apa tujuan cinta monyet?Sekadar suka-suka atau untuk mencari pengalaman? Jika benar, bukankah itu alasan-alasan yang menyedihkan?

Bercinta adalah berkasih sayang.Mampukah untuk kita berkasih sayang dengan seseorang yang asing jika kita belum mampu menyayangi ahli keluarga sendiri?Maka jika benar, kita berkasih sayang dengan orang luar perlu sama seperti berkasih sayang dengan ahli keluarga sendiri.Tetapi adakah perkara ini benar-benar berlaku di antara pasangan yang menyatakan diri mereka bercinta?

Bagi aku, untuk memahami istilah cinta, aku perlu memahami erti mencintai diri sendiri, mencintai ahli keluarga, mencintai rakan-rakan dan yang lebih utama mencintai Allah dan RasulNya.Aku perlu menguasai erti cinta ini sebelum mencintai seseorang yang asing - lelaki dalam hidup seorang wanita.

Terlalu teoritikal? Pandai-pandailah mencari cara untuk amalinya.Semakin dewasa aku semakin memahami dan lihat sendiri teori-teori cinta secara praktikalnya (bukan aku yang bercinta, tetapi melihat realiti disekeliling).Cinta itu perlukan kepercayaan dan tanggungjawab.Cinta itu memberi tanpa mengharap balasan. Teori ini memang benar untuk menyelesaikan masalah-masalah perkahwinan yang aku ketahui(bukan menjaga tepi kain orang, tetapi mungkin diri sudah cukup dewasa memahami permasalahan ini).Perkahwinan yang memang bergelora.Sesekali terasa takut pula memikirkannya.Tetapi seperti kata emak; Jalan ini mudah sahaja jika manusia ambil jalan yang lurus.Tetapi hakikatnya, ada yang memilih yang bengkang-bengkok.

Jual mahal?

Setelah berusia dua puluhan dan masih tidak berpunya atau tidak pernah ber'boyfriend', maka masyarakat amnya masih mempunyai stigma bahawa tuan punya badan mungkin jual mahal.Nasihat seperti , jangan jual mahal nanti tidak laku dan sebagainya dilontarkan.Persoalannya, setelah beberapa perkara seperti di atas dibangkitkan, adakah benar bahawa seseorang yang tidak ber'boyfriend' itu wajar dikategorikan sebagai jual mahal atau memilih?Atau mungkin tuan punya badan sekadar menongkah norma masyarakat kerana tidak bersetuju dengan gejala couple yang dipandang sebagai satu kemestian dan kebiasaan?Atau mungkin tuan punya badan benar-benar memikirkan erti sebenar cinta dan berkasih sayang?Isu yang berat untuk difikirkan bersama.

Masakan tidak, di dalam hadis daripada Nabi s.a.w. yang menegaskan dengan maksud bahawa :

"Sesiapa yang telah berkahwin dikalangan kamu maka dia telah sempurnakan separuh dari urusan agamanya dan hendaklah dia bertaqwa kepada Allah pada setengah atau separuh urusan agama yang selebihnya".

Masakan cinta dan perkahwinan perkara yang main-main sekiranya sebesar ini ganjaran yang dijanjikan Allah. Tulisan ini sekadar perkongsian yang sudah mula aku fikirkan sejak kecil lagi.Mencari-cari apakah formulanya sedangkan Islam memang ada jawapannya.Tulisan ini juga sekadar muhasabah diri dan mengambil kesempatan untuk mengucapkan tahniah dan mendoakan kawan-kawan aku yang bakal melansungkan pernikahan bulan November dan juga Disember.Juga buat senior mahupun junior yang selamat diijabkabulkan.Semoga kalian semua berbahagia hingga ke akhir hayat.Tahniah dan selamat menempuh alam baru!Gembira hati aku bila mendengar berita kawan-kawan nak mendirikan masjid. Alhamdulillah...jodoh diorang sudah sampai. Aku? Insyaallah akan mengikuti jejak kalian semua.... Insyaallah...mohon doa dari semua...

Terima kasih...+

" Lepas kahwin nanti luahkanlah…
cinta sesama insan atas nama suami isteri adalah cinta yang amat Allah redhai. Bukannya cinta khayalan sepasang kekasih,
kotor dengan tipu daya syaitan. Cinta lepas kahwin lagi bermakna!
Lagipun, rumah tangga yang dibina atas dasar cinta yang terpelihara dari murka Allah. InsyaAllah akan lebih diberkati Allah "



Related Posts with Thumbnails

My Followers

♥ Tentang Diriku ♥

My photo
Jertih, Terengganu, Malaysia
I am a person who is positive about every aspect of life.There are many things I like to do, to see, and to experience. I like to read, I like to write, I like to draw, I like to think, I like to dream, I like to talk, I like to listen, I like to joke, I like to laugh, I like to be alone, I like to be surrounded by people, I like to love. I like flowers in spring, rain in summer, leaves in autumn, and snow in winter. I like delicious food, comfortable shoes and comfortable clothes ...owh! see... so many things I like! huhuhu....peace no war..:D

Life Time

allah

* STRENGTH *

I ask for strength.. and Allah gave me difficulties to make me strong.. I asked for wisdom.. and Allah gave me problems to solve.. I asked for courage.. and Allah gave me obstacles to overcome. I asked for Love.. and Allah gave me troubled people to help. I asked for favors... and Allah gave me opportunities... " may be i received nothing i wanted.. but i received everything i need."

hambaNYA

Seorang hambaNYA yang begitu kerdil di sisiNYA 1syawal1431 MYframe LOVE frame pretty ourBIGDAY photo _MG_8285.jpg

(◠‿◠)~...“♥ For The Rest Of My Life ♥”...~(✿◠‿◠)