♥ ♥ ♥ mY cOLOuRfuL LiFe ♥ ♥ ♥

Don't be sad,you will see that one day.. Everything is going to be just fine, Don't give up and try your best. Allah will always be with you...

Lesen Oh Lesen...

Setelah sekian lama aku tidak berceloteh di ruangan *** MY COLOURFUL LIFE *** Sebenarnyer aku tidak berapa gemar menceritakan tentang kehidupan aku seharian..ape yang aku lakukan..perasaan aku... kesedihan aku...kemarahan aku....semuanyer aku akan luahkan pada DIARI CINTA...Setiap hari aku akan bercerita di dalam nye...suka duka, pahit maun kehidupan aku seharian...aku akan luahkan padaNYA...

Alhamdulillah pertamanya ucapan terima kasih kepada ibu tercinta serta keluarga dan juga sahabat yang sentiasa mendoakan aku...Nak juga aku berstory..(jangan cuba2 menggunakan ayat ini dalam easy yer...)
Pada hari jumaat yang bertarikh 26/03/2010 bersamaan 10 Rabiulakhir tahun 1431 Masihi..(rasenyer tidak adil pada diri ini kalau tidak menyatakan tarikh dalam bulan Islam).Kejadian ini berlaku di Semenyih.yang terlibat aku dan juga jpj.Setelah berhempas-pulas aku belajar kereta....terpaksa berjemur di tengah panas... Terpaksa menahan telinga mendengar leteran cikgu, adakalanya membuatkan aku geram pada cikgu... walaupun cikgu menafikan die tidak marah pada anak murid nyer...cuma nadanya sahaja yang tinggi bagi aku...cikgu marah...tapi itu tidak mengapa kemarahan itu akan memberi semangat dan juga keyakinan pada diriku ini...SEMANGAT!!! ada sorang sepupu cikgu yang mengajar aku...die nie muda dari aku...nama die Karim...happening jer masa die mengajar...cikgu pun happening gak..xde pun nak marah2...nak membebel...biase laa...lain orang lain caranye...aku tak nak membandingkan siapa2.
..tapi...time lepas mengajar...naik pening kepala dan penat melayan telatah diorang nie...masing2 pandai wat lawak...nak2 aku plak yang menambah...adoi...kecoh...kalau diorang nie tak kenakan aku,memang tak sah.huhuhuhu...ape2 pun aku hargai jasa kalian semua.Terima Kasih di atas segala tunjuk ajar kalian.

Alhmdulillah aku telah pun lulus untuk test jpj.hehehe...aku adalah calon yang ke 2 akhir...memang penat dan puas menunggu giliran...tunggu dari pagi sampai ke petang...pada sesi pagi test untuk step pertama iaitu...naik bukit, parking dan tiga penjuru...(siapa2 yang daa ade lesen mesti daa tau nie...) Alhamdulillah aku lepas ujian tue...Aku fikir pagi tue aku nak demam...ye laa badan aku panas...dah laa pagi tue aku makan sesudu jer nasi lemak...kata aku..tak ade selera....sampai ade sorang akak tue sentuh dahi aku dan berkata..."adik nie demam"...tapi aku cuba kuatkan semangat.

Petang dalam pukul 4.30 lebih...giliran aku plak untuk test jpj kat jalan raya...harap2 dapat jpj yang ok...hehehe...berdebar juga hati ini...masuk jer dalam kereta..aku beri salam kat en jpj tue...pastu pastikan semuanye ok macam side mirror, wiper, lampu kecemasan, lampu kiri dan kanan berfungsi dengan baik...mase aku cek lampu kiri dan kanan tue...tengok2...signal lampu kiri xnyala warna hijau...pastu aku bagitau laa kat en jpj nie.... "en...signal lampu kiri nie xnyala ker?"en jpj ckp"habis tue....kalau awak nampak signal tue xnyala..saya pun tengok xnyala juga laa.." adesh!!! daa macam pak mandir dan mak mandir laa plak...aku cuba merilekskan diri nie....mencoolkan diri nie...pastu aku pun pandu kereta....dengan penuh berhemahnye...kalau korang nak tahu..aku bukanyer pandai bawa kereta... nie pun aku harapkan belajar kat 'school driving' jer..huhuhu...

Ok berbalik kepada cerita aku bersama jpj nie...dalam kereta, en jpj sembang2 dengan aku..tanya aku daa kerja lom..daa kawin lom....aku jawab laa ape yang patut.mase nak keluar pintu pagar dari tempat aku belajar nie... ade laa bulatan....lepas jer bulatan...en jpj suruh aku patah balik...aik pelik juga laa aku...dah laa kereta aku pandu nie tak keluar lagi dari pintu pagar nie....dalam kepala otak aku...berteka-teki...ape salah aku tadi.. aku salah masuk gear ker? aku salah masuk class ker? aku salah bagi signal ker? aku salah break ker? aku salah berhenti ker...nak tak nak aku terpaksa akur dengan perintahnye...nak kepastian aku bertanya..."en nak suh saya u turn ke?" die ckp..."ye..awak u turn dan saya luluskan awak!!!"yeay....macam tak percaya jer.. yahooo....yabeda beduuuu.. aku tak makan budu...hehehe....ape lagi senyum melebar laaa...ye laa..aku kan budak baru nak dapat lesen...yeay..
.

Lepas tue..aku masuk opis nak bagi borang jpj...mak aii...semuanye orang satu negeri dan satu daerah dengan aku... Lepas tue aku jumpa dengan cikgu...Lupa nak bagitau kat korang...cikgu aku nie bernama Ar Rashid...(cikgu maaf kalau tersilap eja yer...) cikgu pun terkejut aku daa siap...hehehe...jangan marah yer cikgu...
Dan aku bagi keputusan itu kat cikgu...die senyum dan aku pun tersenyum juga lah...hehehe...
Urusan ini aku bersama jpj belum selesai lagi...ari jumaat nie plak aku ade test jpj untuk motor.So wish me luck k.TQ.

Kat opis...ade yang tegur aku kenapa muka gelap...owh tidak...sunburn daa...muka aku daa gelap...daa hangus....hidung pun merah...daa macam badut maa...Ade juga yang panggil aku budak hitam... ooo....xpe2..hari nie muke korang cerah dari aku yer...tunggu laa 2 bulan muka ini akan pulih kembali.... waa..begitu lama sekali masa yang diambil...

huhuhu....Begitu panjang dan lebar sekali aku bercerita pada malam ini...Terima kasih kepada meraka yang sudi membaca dan juga sudi mengomen.Sangat dihargai...
Mutiara hari ini:
** KEKUATAN CINTA **
Biarkanlah orang yang anda cintai menjadi dirinya sendiri dan tidak mengubahnya menjadi gambaran yang diinginkan.
Jika tidak, anda hanya mencintai pantulan diri sendiri yang ditemukan dalam dirinya.


Andai dapat kuundurkan putaran dunia...waa....nyanyi laa plak aku nie...mesti korang tau siapa penyanyi yang nyanyi lagu nie kan.nie lagu zaman 90-an.ok2 aku tak nak bercerita pasal lagu atau pun artis....

Alhamdulillah..Syukur padamu yarabb.. aku telah pun selamat sampai di Serdang pagi tadi dalam pukul 7.00 pagi lebih.kali ini aku daa tak salah naik tren...hehehe...Sampai je umah aku terus call mak...sempat lagi mak aku cakap "daa tak salah naik tren ker?" hehehe.... Arini aku masuk opis..Setelah bercuti selama 3 hari bekerja.memang best balik kampung.
Aku bertolak pukul 10.00 malam tadi dengan Bus Sani Express dari bandar Jertih ke Stesen Putra. Pukul 5.30 pagi aku sampai kat stesen Putra.Ade laa dalam sejam lebih aku tunggu tren ke Serdang. emm...memang mengantuk pun..dah laa dalam bus aku tak dapat tidur nyenyak..bukan disebabkan nyamuk.. tapi keadaan dalam bus tu bergoyang-goyang...baru jer nak bermimpi... terjaga...

Baru jer semalam aku bersama family...nak aku imbaskan sedikit cerita pasal semalam....kalau korang tak nak dengar...aku nak juga berstory nie..semalam naik motor dengan mak...mak hantar pergi umah kakak.sebab aku naik bus dekat sini.ade laa dalam setengah jam perjalanan.lenguh aku dibuatnyer...bukan aku yang bonceng.hehehe...lepas itu aku naik skuter dengan anak buah pergi beli keropok dan jeli kelapa...best sangat..
makan-makan...lepas tue aku naik basikal pusing kolam ikan dekat dataran Ketara Pertanian.
Sudah lama aku tak berbasikal nie..'kekkok' pun ade...sebelum tue aku makan kueh tiow tom yam dulu...lepas tue baru aku jalan2 pusing2 kolam ikan.ade laa sorang hamba Allah nie duk memancing.Teringat aku mase kecik2 dulu kat sini laa aku dan family mai memancing....

Aku berbasikal anak buah aku pulak bermotor..hehehe...lumba sape cepat..mesti laa diorang cepat...huhuhu...Lepas penat berkayuh aku main badminton dengan anak buah. main belasah jer laa...sebab net tak pasang...so tak ada yang menang..tak ada yang kalah...hehehe....
Lepas penat main...aku dan anak buah pergi beli keropok dan jeli kelapa lagi...sampai anak buah aku duk bising..."adoi mok chek nie...dok puah makan kepok sokmo...marin makan kepok doh." ape tak faham..
meh sini aku alihkan bahasa..."adoi..mok chek nie...tak jemu selalu makan keropok.semalam sudah makan keropok" mesti korang sudah faham..hehehe...lepas tue aku cakap laa kat diorang...
"kat tempat mok chek duduk mana dapat makan keropok sesedap ini..."
sambil makan aku dan anak2 buah, nor miza aida,nor mimi nadia dan nor mila aimi duk sembang2.cerita pasal sekolah, pasal aku sesat kat KL dan banyak lagi laa...ade yang kelakar dan menggelikan perasaan jiwa dan raga bakul nie..kitorang gelak sama2...aku rasa macam nenek kebayam bercerita daaa...hehehe...Bila azan magrib kitorang pun bersurau dan aku siap2 nak balik KL...huhuhu....sedih woo....
mase kat stesen sambil tunggu bus datang...sempat lagi kitorang berlawak jenaka...aku saja tak nak bagi diorang dan diri ini sedih...entah bila boleh jumpa...' i will miss u all '.

sekadar renungan bersama...


----------------------------------



-------------------------------------------------



-------------------------------------------------------



----------------------------------------





-----------------------------





-------------------------------



--------------------------------------------------------------------------------

jeng..jeng...jeng.....


my JAZZ
nie laa kereta idaman aku...huhuhu...comey kan...entah bila laa aku mampu belikan ia...
Oh Tuhan murahkanlah rezeki aku nie...aminnn...

Selamat Bertunang...


Ramai bebenar orang yang mengambil kesempatan dan kesempitan untuk menamatkan zaman bujang nie, tak pun 'mendirikan masjid' alaa dengan kata lain mengadakan kenduri kawen.Macam kawan aku sirang nie.. hehehe...
Selamat bertunang diucapkan kepada kawan sekampung aku...nor mayuni dengan pasangannya nazrul hafizi yang berlangsung pada patang tadi..(13/03/2010). Walaupun badanku tidak berapa sihat sangat..namun aku cuba gagahi juga nak hadirkan diri ke majlis kawan aku nie.masa kat sekolah rendah dia yang paling rapat dengan aku.Dia yang beria-ria suruh aku datang pada majlis dia nie. So dalam pukul 2 petang lebih..dengan ditemani anak sedara aku nie Nur Naimatul Syuhada maka sampai laa aku ke rumah yuni ni..sampai jer...orang kampung baru jer selesai majlis bacaan doa selamat dan solat sunat hajat.aku ingatkan majlis sudah selesai....huhuhu...
owh..rupenya santi dan asmiza pun ada juga...Sebenarnya majlis nie dirancang masa cuti raya china aritu..memandangkan kesihatan emak die tidak mengizinkan so terpaksa laa tangguh pada hari ini.

Pada pukul 3.30 petang pihak lelaki datang...Pihak lelaki berasal dari Kampung Tanah Merah Kelantan.sempat lagi aku tanya kat kawan aku nie..ape perasaan die sekarang...die cakap berdebar...maka tak nak bagi gementar..ape lagi..kitorang posing habih...hehehe...

*** ayat-ayat CINTA ***anak buah aku dgn mayuni
santi, nor,asmiza dan yuni
Alhamdulillah dalam pukul 4.30 petang...usai sudah majlis tersebut.Aku berdoa semoga hubungan kawan aku ini kekal ke jinjang pelamin....Insyaallah..aminn....

Yeay..aku menang...=)

Alhamdulillah syukur nikmat malaysia maju rakyat selamat....Alhamdulillah...Alhamdulillah...
*kalau siapa yang tahu lagu nie mesti laa tau lirik die..hehehe...lagu nie mase aku sekolah rendah lagi...
Alhamdulillah kenyang perut suke hati nie...hehehe...Arini aku happy....happy ker happy laaa...
kelmarin aku sedih arini aku happy...nie laa yang di katakan lumrah kehidupan...baru betul my colourful life...
sekarang aku ada kat opis lagi nie...lalalala....Tadi baru pah makan...Makan free tue...kenapa makan free?meh sini aku
story mory (jangan guna perkataan ini dalam easy anda.)

Petang tadi lepas jer time kerja...opismate(ikram,shah dan uncle aizal dan aku) main pingpong... kat opis aku nie actually tak ada meja pinpong pun...dengan kebijaksanaan dan kekreatifan kitorang...meja yang kosong dalam opis itu kitorag jadikan meja pingpong...takpe dengan adenya net maja terjadilah meja pingpong.walaupun meja nie agar kecil sedikit daripada meja pingpong yang sebenar-benarnya...
Lepas main...aku dengan ikram bertarung..sape kalah die kena belanje....hehehe....
rilekss....cool bebeh...last2 yes aku menang yeah....ape macam bro...diorang semua terer juga mengikut perkiraan aku laa...memang terer...tapi aku boleh kalahkan..hehehe...rezeki aku mungkin...dengan mata 3 berbalas 1.ape lagi...ikram kena belanja laaa...hehehe...
Maka aku, shah dan ikram pergi laa makan kt kedai mamak...order nasi goreng daging masak merah dan air suam....
Habis makan naik opis balik...pastu aku temankan clah (opismate) juga turun bawah makan...
adesh!!!makan lagi....maka aku teroder roti canai tisu...ok juga...first time ok order nie...hehehe..
hehehe...ok aku nak stop dulu aku punyer posting...jan (opismate) tengah tunggu nak main pingpong... hehehe...kalau korang semua nak tahu...pingpong juga adalah salah satu hobi aku... selain badminton, bola jaring dan juga bola tampar...
wokwh aku stop dulu yer..cau cin cau...(waa..sedapnyer minum air cincau nie...hehehe)


Ape khabar semua...ehem..ehem...daa macam dj di radio laa plak nie...semoga semua sihat dan sentiasa berada di bawah payung rahmatNYA...Insyaallah...
Kali aku hanya nk men'
story'kan satu story Sebagai iktibar bersama...
Aku cuma ada seorang adik. Usianya tiga tahun lebih muda daripada aku. Suatu hari, untuk mendapatkan sehelai sapu tangan yang menjadi keperluan anak gadis ketika itu, aku ambil 50 sen dari poket seluar ayah. Petang itu, pulang saja dari sekolah - ayah memanggil kami berdua.Dia meminta aku dan adik berdiri di tepi dinding. Aku menggeletar melihat rotan panjang sedepa di tangan ayah.
"
Siapa ambil duit ayah?" tanya ayah bagai singa lapar.Aku langsung tidak berdaya menentang renungan tajam mata ayah. Kedua-dua kami membisu,cuma tunduk memandang lantai."Baik,kalau tak mengaku,dua-dua ayah rotan!" sambung ayah sambil mengangkat tangan untuk melepaskan pukulan sulungnya ke belakang aku.
Tiba-tiba, adik menangkap tangan ayah dengan kedua-dua belah tangannya sambil berkata, "
Saya yang ambil!"Belum sempat adik menarik nafas selepas mengungkapkan kata-kata itu,
hayunan dan balunan silih berganti menghentam tubuh adik. Aku gamam,lidah kelu untuk bersuara. Walau perit menahan sakit, setitis pun airmata adik tak tumpah. Setelah puas melihat adik terjelepok di lantai, ayah merungut:"
Kamu sudah mula belajar mencuri di rumah sendiri. Apakah lagi perbuatan kamu yang akan memalukan ayah di luar kelak?"

Malam itu, emak dan aku tak lepas-lepas mendakap adik.Belakangnya yang berbirat dipenuhi calar-balar cuba kami ubati. Namun adik cukup tabah. Setitis pun air matanya tidak mengiringi kesakitan yang mencucuk-cucuk.Melihat keadaan itu, aku meraung sekuat hati, kesal dengan sikap aku yang takut berkata benar.Adik segera menutup mulutku dengan kedua-dua belah tangannya lalu berkata,"Jangan menangis kak,semuanya dah berlalu!"Aku mengutuk diri sendiri kerana tidak mampu membela adik.Tahun bersilih ganti, peristiwa adik dibelasah kerana mempertahankan aku bagaikan baru semalam berlaku. Adik mendapat tawaran belajar ke sekolah berasrama penuh dan aku pula ditawarkan menyambung pelajaran
ke peringkat pra-universiti. Malam itu ayah duduk di bawah cahaya lampu minyak tanah bersama ibu di ruang tamu. Aku terdengar ayah berkata, "Mah, kedua-dua anak kita cemerlang dalam pelajaran. Abang bangga sekali!" "Tapi apalah maknanya bang...!" aku terdengar ibu teresak-esak."Dimana kita nak cari duit membiayai mereka?" Ketika itulah adik keluar dari biliknya. Dia berdiri di depan ayah dan ibu."Ayah,saya tak mahu ke sekolah lagi!"Perlahan-lahan ayah bangun, membetulkan ikatan kain pelekatnya dan merenung wajah emak,kemudian wajah adik dalam-dalam.Panggggg....sebuah penampar singgah di pipi adik. Seperti biasa yang mampu aku lakukan ialah menutup muka dan menangis.
"Kenapa kamu ni?Tahu tak,kalau ayah terpaksa mengemis kerana persekolahan kamu, ayah akan lakukan!"
"Orang lelaki kena bersekolah. Kalau tak, dia takkan dapat membawa keluarganya keluar daripada kemiskinan," aku memujuk adik tatkala menyapu minyak pada pipinya yang bengkak.
"Kakak perempuan...biarlah kakak yang berhenti."Tiada siapa yang menyangka, dinihari itu adik tiada dibiliknya.Dia membawa bersamanya beberapa helai baju lusuh yang dia ada. Di atas pangkin tempat dia lelapkan mata, terdapat sehelai kertas yang tercatat....."Kak...untuk dapat peluang ke universiti bukannya mudah. Saya cari kerja dan akan kirim wang buat akak."
Apa lagi yang saya tahu selain meraung. Ayah termenung, jelas dia cukup kecewa. Begitu juga emak yang menggunakan air matanya memujuk ayah. Suatu petang ketika berehat di asrama, teman sebilik menerpa aku:"Ada pemuda kampung tunggu kau kat luar!" "Pemuda kampung?" bisikku. "Siapa?"Tergesa-gesa aku keluar bilik. Dari jauh aku nampak adik berdiri dengan pakaian comotnya yang dipenuhi lumpur dan simen. "Kenapa sebut orang kampung, sebutlah adik yang datang!" Sambil tersenyum dia menjawab, "Akak lihatlah pakaian adik ni.Apa yang akan kawan-kawan akak kata kalau mereka tahu saya adik
kakak?" Jantungku terasa berhenti berdenyut mendengarkan jawapannya. Aku cukup tersentuh. Tanpa sedar, air jernih mengalir di pipi. Aku kibas-kibas bebutir pasir dan tompokan simen pada pakaian adik.
Dalam suara antara dengar dan tidak, aku bersuara, "Akak tak peduli apa orang lain kata."
Dari bag lusuhnya, adik keluarkan satu bungkusan yang berisi tudung yang macam ikin mawie pakai.
Dia menghulurkan kepadaku sambil berkata, "Kak, saya tengok ramai gadis pakai tudung macam ni, saya beli satu untuk akak.Lagipun saya tengok tudung akak dah lusuh."Aku kaku. Sepatah kata pun tak terucap. Aku rangkul adik dan dadanya dibasahi air mataku yang tak dapat ditahan-tahan.
Tamat semester, aku pulang ke kampung sementara menunggu konvokesyen.Aku lihat tingkap dan dinding rumah bersih, tak seperti selalu."Emak,tak payahlah kerja teruk-teruk bersihkan rumah sambut saya
balik." "Adik kamu yang bersihkan. Dia pulang kelmarin. Habis tangannya luka-luka."Aku menerpa ke biliknya. Cantik senyum adik. Kami berdakapan."Sakit ke?" aku bertanya tatkala memeriksa luka pada tangannya."Tak....Kak tahu, semasa bekerja sebagai buruh kontrak, kerikil dan serpihan simen jatuh seperti hujan menimpa tubuh saya sepanjang masa. Kesakitan yang dirasa tidak dapat menghentikan usaha saya untuk bekerja keras."Apalagi...aku menangis seperti selalu.Aku berkahwin pada usia menginjak 27 tahun. Suamiku seorang usahawan menawarkan jawatan pengurus kepada adik."Kalau adik terima jawatan tu, apa kata orang lain?" kata adik."Adik takde pelajaran. Biarlah adik bekerja dengan kelulusan yang adik ada." "Adik tak ke sekolah pun kerana akak." kata ku memujuk."Kenapa sebut kisah lama, kak?" katanya ringkas, cuba menyembunyikan kesedihannya.Adik terus tinggal di kampung dan bekerja sebagai petani setelah ayah
tiada. Pada majlis perkahwinannya dengan seorang gadis sekampung, juruacara majlis bertanya, "Siapakah orang yang paling anda sayangi?"Spontan adik menjawab, "Selain emak, kakak saya...."katanya lantas
menceritakan suatu kisah yang langsung tidak ku ingati."Semasa sama-sama bersekolah rendah, setiap hari kami berjalan kaki ke sekolah.Suatu hari tapak kasut saya tertanggal. Melihat saya hanya memakai kasut sebelah, kakak membuka kasutnya dan memberikannya pada saya. Dia berjalan dengan sebelah kasut. Sampai di rumah saya lihat kakinya berdarah sebab tertikam tunggul dan calar-balar."
"Sejak itulah saya berjanji pada diri sendiri. Saya akan lakukan apa saja demi kebahagiaan kakak saya itu. Saya berjanji akan menjaganya sampai bila-bila."Sebaik adik tamat bercerita, aku meluru ke pelamin, mendakap adik sungguh-sungguh sambil meraung bagaikan diserang histeria.

"If you want to be happy, be."---- Leo Tolstoy




owh hari memang cukup terkilan dan seterusnye terkilan...sedih pun ade wei...
dugaan datang bertubi-tubi...macamana nie...adesh!!!kalau mengeluh tiada kesudahan...

so kepada DIA lah tempat aku mengadu dan bercurah kasih sayang...
Sekarang aku still lagi at opis...saja tak nak balik lagi....
Saja curi mase nak menstory dalam blog aku nie....
sekarang daa pukul 12 p.m lebih...di luar sana hujan turun dengan lebat nyer...
hujan mencurah ke bumi bagaikan air mata yang mengalir di pipi yang gebu ini...*owh tetibe jer aku berpuitis nie...biarkan... yang penting aku tidak menganggu sesiapa...

Aku sedih sebab aku kehilangan sesuatu...tanpa dia aku tak dapat....
petang tadi ade pembaikian bilik air kat opis aku...so 2 level nie tak boleh digunakan sama sekali tidak boleh...so nak tak nak terpaksa laaa...pergi dan keluar dari opis.so aku mintak laa keizinan cik abang kedai makan yang biasa aku makan hari-hari...*macam pasar raya hari-hari plok nie...

Masa nak keluar dari opis aku bawa laa die nie....sampai kat bilik air...sampai hati dia telah meninggalkan aku...bukan meninggalkan aku sekejap tapi buat selama-lamanya..
katanya hai..hai...bye..bye...(bukan ezlyn yang kate nie) aku pun tengok begitu sahaja die berlalu pergi...hati aku dan mulut aku nie kelu tak terkata...

owh..selamat tinggal....dan selamat pergi buat selama-lamanyer...yang pergi takkan kembali lagi...kata kumpulan Rabbani...
--------------------------------------------------------------------------------------------



--------------------------------------------------------------------------------------------



---------------------------------------------------------------------------------------------

----------------------------------------------------

--------------------------------------------------------------------

punch card aku terjatuh dalam lubang tandas daaa.....

so agar sukar untuk aku nak masuk opis...kene laa press a bell....so kene laaa tunggu opismate aku buke....

ok aku daa nk cau cin cau........k.ummi daa ajak balik umah....hujan diluar sana sudah pun reda...
okies bye...adios....


Asslamualaikum dan apa khabar semua...semoga semuanya sihat2 hendaknya..kalau rasa nak demam tue cepat2 laa pergi jumpa doktor. Sekarang musim demam..batuk dan juga selsema...sebelum merebak baik cepat2 pergi klinik @ hospital yang berdekatan..

Setelah sekian lama hatiku bersarang untuk meluahkan kata2 nie...tiap2 pagi..bila masuk opis jer...first aku buke kat pakcik google...pastu taip mymetro..maka aku pun tengok laa halaman mymetro...
Sejak dua tiga menjak nie...kite seringkali dikejutkan tentang kes bunuh-membunuh..tidak kira laa... di dada akhbar dan juga media elektronik (owh ayat aku begitu skema sekali..memang aku tengah serius nie sebab aku tak sanggup lagi mendengar kes bunuh-membunuh sesama manusia.tambahan pula yang beragama islam dan terjadi kepada mereka yang tidak berdosa.terutamanya kanak-kanak)masyaallah ape nak jadi dunia sekarang...
tengok dan lihat...(situasi yang sama jer nie....) kucing pun pandai berkasih sayang...
look n see begitu akrab sekali mereka...

Memang aku betul-betul terkilan...seolah-olah manusia itu binatang...*maaf terpaksa menggunakan perkataan yang begitu kasar kerana untuk memberi peringatan serta pengajaran...sedangkan binatang pun sayangkan anak.adoi...*teringat kat anak-ank buah aku nie...semoga Allah melindungi mereka.

Risau juga aku kat anak-anak buah aku nie...bile berlakunya kes penderaan yang mengakibatkan kematian...aku akan teringat kat anak2 buah aku nie...huhuhu..
ye laa...parents hantar anak2 kat nursery..entah macam mana laa diorang layan anak2 tue...(aku bukan nak menakutkan siapa2 yang menghantar anak2 mereka kat nursery...)
Tapi itulah dunia hari ini...tiada mengenal erti kemanusiaan...

ok...aku rase aku nak stop dulu untuk post pada kali ini...

إِنَّ رَحْمَتَ اللّهِ قَرِيبٌ مِّنَ الْمُحْسِنِينَ
Sesungguhnya rahmat Allah amat dekat kepada orang-orang yang
berbuat ihsan (baik)
(Al-A’raaf 56)
Mutiara untuk hari ini :
Oleh itu kita hendaklah ihsan dalam beribadah, ihsan dengan sesama insan terutama kepada ibubapa. Dan perbuatan baik (ihsan) kita dengan sesama makhluk adalah petanda adanya rahmat Allah pada diri kita.




Hari ini birthday opismate aku..kak eda..my seniour programmer...
So genaplah umur kak eda yang ke-27...(mude lagi nie...hehehe)

Happy
Birthday
To You
Happy Birthday to you...
Happy Birthday to you...
Happy Birthday to kak Eda...
Happy Birthday to you...


nak nyanyi lagi nie...ok2...(tetibe jer mamat rock nie sesat...)

Allah selamatkan kamu...
Allah selamatkan kamu...
Allah selamatkan kak eda...
Allah selamatkan kamu...

Diucapkan semoga panjang umur...(ayat ini yang wajib diucapkan bile tibenyer birthday seseorang)
Dimurahkan rezeki....(ayat ini pun yang biasa diucapkan bile tibenyer birthday seseorang)
Semoga menjadi isteri yang baik pada suami dan ibu mithali kepada anak-anak..(nie ditujukan pada mereka yang berumah tangga dan lift laa...)
Semoga gembira dan senyum sokmo laa...(juga ayat yang biase aku ucapkan.....)

Kat opis...kak eda ade wat party secara kecilan jer...kek sebiji...hehehe...
ape?kalau tercekik?ooo...air amik kt watercooler kat opis je...tak pun wat air 3 in 1 amik kat pantry..banyak jer makanan 3 in 1 tue...hehehe...
Ape2 pun terima kasih ekk akak...
kak aini ngn bday girl
bday strawberry...best + sodap..tak manis dan tak juga masam
aweksss speksss....
. tengok kek tue cantik kan...strawberry choclate cake....



Mutiara untuk hari ini :
Rasullullah s.w.a. Bersabda :
Hiduplah di dunia seakan-akan engkau adalah seorang pengembara atau orang yang sedang menumpang lalu.
(Riwayat Bukhari, Tirmizi, Bnu Majah dan Ahmad)

Related Posts with Thumbnails

My Followers

♥ Tentang Diriku ♥

My photo
Jertih, Terengganu, Malaysia
I am a person who is positive about every aspect of life.There are many things I like to do, to see, and to experience. I like to read, I like to write, I like to draw, I like to think, I like to dream, I like to talk, I like to listen, I like to joke, I like to laugh, I like to be alone, I like to be surrounded by people, I like to love. I like flowers in spring, rain in summer, leaves in autumn, and snow in winter. I like delicious food, comfortable shoes and comfortable clothes ...owh! see... so many things I like! huhuhu....peace no war..:D

Life Time

allah

* STRENGTH *

I ask for strength.. and Allah gave me difficulties to make me strong.. I asked for wisdom.. and Allah gave me problems to solve.. I asked for courage.. and Allah gave me obstacles to overcome. I asked for Love.. and Allah gave me troubled people to help. I asked for favors... and Allah gave me opportunities... " may be i received nothing i wanted.. but i received everything i need."

hambaNYA

Seorang hambaNYA yang begitu kerdil di sisiNYA 1syawal1431 MYframe LOVE frame pretty ourBIGDAY photo _MG_8285.jpg

(◠‿◠)~...“♥ For The Rest Of My Life ♥”...~(✿◠‿◠)