♥ ♥ ♥ mY cOLOuRfuL LiFe ♥ ♥ ♥

Don't be sad,you will see that one day.. Everything is going to be just fine, Don't give up and try your best. Allah will always be with you...

~ RaYa Oh rAyA ~


All Prises To Allah...
Alhamdulillah...syukur kerana aku masih lagi bernafas di sini, diberi kudrat dan juga kesihatan...alhamdulillah kepala pun dah baik setelah 3 hari menahan sakit...tak pernah aku sakit kepala sedemikian rupa.huhuhu...
harapanku agar kalian semua happy dan semoga senantiasa berada dibawah rahmat dan mendapat keredhaan dari Allah...insyaallah. akhirnyer terupdate jugak aku kt blog nie...setelah 2 minggu bercuti beraya...masih berada dalam mood raya kah?..setelah 2 minggu Syawal berlalu.beraya sakan aku yer...ok2...entry kali nie aku tak nak bercerita biar pictures nie yg berstory yer...

1 Syawal 1431 Hijriah @ 10/09/2010 (jumaat)
Selamat Hari Raya Aidilfitri...maaf zahir dan batin...
~ hanya kami 4 beradik bersama bonda tercinta jer yang beraya di pagi 1 Syawal..5 lagi xdpt balik coz beraya umah mertua masing2 ~

2 Syawal 1431 Hijriah @ 11/09/2010 (sabtu)
mase nie g wedding kwn satu sekolah...Sekolah Menengah Kebangsaan Agama Wataniah (SMKAWA)..
berdiri dari kiri :sudin, soleh, zilah, nor, fidaus+yani, izzaida, zue, ila.
duduk dari kiri : danial, asmawi, ulfah, huda, fadhili.

Tahniah yani dan juga pasangan beliau.semoga berbahagia ke akhir hayat...happy dapat jupe kwn2 nie.dah 7 tahun xjumpa...Dan juga takziah kepada yani kerana telah kehilangan ayah beliau pada hari yg sama malam selepas beliau khawin...al-fatihah...semoga roh ayah beliau dicucuri rahmat dan ditempatkan bersama para solihin..aminn...

3 Syawal 1431 Hijriah @ 12/09/2010 (ahad)
Alhamdulillah...aidilfitri hari yg ke-3..semua ade... 9 0rang anak, 5 menantu dan 23 cucu bonda...so kitorg g picnic kat Lata Hot Spring...aku sorang jer x pergi sebab ade reunion...huhuhu...(dah plan terlebih awl...)
~ familys bbq @La Hot Spring ~

~ reunion batch SPM '03 SMKAWA @ Pantai Bukit Keluang ~

~ berdiri dari kiri:fadhili, danial, bukhari, zameri, erma, hally, nor, huda.
duduk dari kanan:izzaida, iela, zilah, sudin, fahmi. ~

Sorry to khairuddin (not in pic)....orang sume kemas2 nak blik kamu baru sampai...kesian plak xdapat merasa...hanya tinggal yang nie jer dari 30 org lebih nak attend..last minute cancel...tapi xpe..u all memang happening!!! yeay....

Lepas reunion pergi kenduri kawan satu sekolah (SMKAWA) lagi...
Tahniah nuriza dan pasangan beliau hilmi..semoga berbahagia ke akhir hayat..aminn
~ izzaida, zilah, ain, erma,iela,huda, cikgu jaafar, nuriza + hilmi, nor, hally,suhaila,sudin, danial ~
Dari kiri:suhaila, ain,erma, izzaida, huda, nor, iela, nuriza, hally, zlah, danial, wan(budak sabah), sudin.

Takziah kepada kawan satu sekolah (SMKAWA) masyitah sofiah kerana ayah beliau telah kembali ke rahmatullah...semoga roh beliau ditempat di kalangan para solihin...aminnn...

4 Syawal 1431 Hijriah @ 13/09/2010 (isnin)
familys bowling time @ KB Mall

Kesemua berkumpul...anak2, cucu2 dan menantu2 bonda semuanyer ade...28 peserta 9 line booked!!!yeay... ~ mana kuku kakiku ~
~ masing2 ade skill tersendiri ~
~ meriah betul...macam sukaneka...~
~mantap!!!bonda sudah teruja bila menengok anak2, cucu2 dan menantu2 main~

5 Syawal 1431 Hijriah @ 14/09/2010 (selasa)
Beraya di rumah sedara-mara di Kelantan..Tahziah kepada sepupu aku kerana anak beliau telah kembali kerahmatullah 2 hari sebelum Aidilfitri..al-fatihah

6 Syawal 1431 Hijriah @ 15/09/2010 (rabu)

Beraya di rumah sedara-mara di Terengganu...

7 Syawal 1431 Hijriah @ 16/09/2010 (khamis)
Sedara-mara datang beraya di rumah....penat....layan tetamu yang datang

8 Syawal 1431 Hijriah @ 17/09/2010 (jumaat)
Adik-beradik semua sudah pulang ke halaman masing2...

9 Syawal 1431 Hijriah @ 18/09/2010 (sabtu)
baru boleh rest...huhuhu....kuih raya sudah pun habis...

10 Syawal 1431 Hijriah @ 19/09/2010
(ahad)
Aku pun pulang KL..huhuhu...sedih nak tinggal bonda tersayang sorang2 di kampung halaman...setelah sekian lama bebeno cuti beraya...huhuhu....

panjang bebeno entry aku pada mlm nie...itu baru ckit pic yg aku upload....hehehe..saje nak wat kenangan dan koleksi dalam blog aku nie
.♥ ♥ ♥ mY cOLOuRfuL LiFe ♥ ♥ ♥ ...suatu hari nanti anak cucu cicik aku boleh tengok..hehehe
okies..di sini aku nak wish selamat pengantin baru kepada sahabatku aznida.majlis kenduri harini..semoga berbahagia ke akhir hayat dan juga selamat bertunang kepada cik shauqi aka ejen takaful aku..Semoga majlis (25/09/2010) berjalan dengan lancar serta mendapat keberkatan oleh Allah..amin...(tak sabar nak tengok shaq + khadijah nek pelamin...hehehe).

Minal ‘aidin wal faizin,” demikian harapan dan doa yang kita ucapkan kepada sanak keluarga dan handai tolan pada Idul Fitri. Apakah yang dimaksud dengan ucapan ini? Sayang, kita tidak dapat merujuk kepada Al-Quran untuk mengetahui apa yang dimaksud dengan kata ‘aidin, karena bentuk kata tersebut tidak bisa kita temukan di sana. Namun dari segi bahasa, minal ‘aidin berarti “(semoga kita) termasuk orang-orang yang kembali.” Kembali di sini adalah kembali kepada fitrah, yakni “asal kejadian”, atau “kesucian”, atau “agama yang benar”.

Setelah mengasah dan mengasuh jiwa – yaitu berpuasa – selama satu bulan, diharapkan setiap Muslim dapat kembali ke asal kejadiannya dn menemukan “jati dirinya”, yaitu kembali suci sebagai mana ketika ia baru dilahirkan serta kembali mengamalkan ajaran agama yang benar. Ini semua menuntut keserasian hubungan, karena – menurut Rasulullah – al-aidin al-mu’amalah, yakni keserasian dengan sesama manusia, lingkungan, dan alam.

Sementara itu, al-faizin diambil dari kata fawz yang berarti “keberuntungan”. Apakah “keberuntungan” yang kita harapkan itu? Di sini kita dapat merujuk pada Al-Quran, karena 29 kali kata tersebut, dalam berbagai bentuknya, terulang. Menarik juga untuk diketengahkan bahwa Al-Quran hanya sekali menggunakan bentuk afuzu (saya beruntung). Itupun menggambarkan ucapan orang-orang munafik yang memahami “keberuntungan” sebagai keberuntungan yang bersifat material (baca QS 4:73)

Bila kita telusuri Al-Quran yang berhubungan dengan konteks dan makna ayat-ayat yang menggunakan kata fawz, ditemukan bahwa seluruhnya (kecuali QS 4:73) mengandung makna “pengampunan dan keridhaan Tuhan serta kebahagiaan surgawi.” Kalau demikian halnya, wal faizin harus dipahami dalam arti harapan dan doa, yaitu semoga kita termasuk orang-orang yang memperoleh ampunan dan ridha Allah SWT sehingga kita semua mendapatkan kenikmatan surga-Nya.

Salah satu syarat untuk memperoleh anugerah tersebut ditegaskan oleh Al-Quran dalam surah An-Nur ayat 22, yang menurut sejarah turunnya berkaitan dengan kasus Abubakar r.a. dengan salah seorang yang ikut ambil bagian dalam menyebarkan gosip terhadap putrinya sekaligus istri Nabi, Aisyah. Begitu marahnya Abubakar sehingga ia bersumpah untuk tidak memaafkan dan tidak memberi bantuan apapun kepadanya.

Tuhan memberi petunjuk dalam ayat tersebut: Hendaklah mereka memaafkan dan berlapang dada. Apakah kamu tidak ingin Allah mengampunimu? Allah adalah Maha Pengampun lagi Maha Penyayang (QS 24:22).

Marilah kita saling berlapang dada, mengulurkan tangan dan saling mengucapkan minal ‘aidin wal faizin. semoga kita dapat kembali mendapatkan jati diri kita semoga kita bersama memperoleh ampunan, ridha, dan kenikmatan surgawi. Amin.

p/s:petikan daripada buku Leteran Hati..semoga bermanfaat untuk semua.Dengan ini diriku ingin mengucapkan Minal Aidin Wal Faizin.Salam Aidilfitri.jari jemari menari buat hari puasa yang terakhir di bulan Ramadhan tahun 1431 Hijriah.Selamat tinggal dan Semoga bersua kembali ya Ramadhan.Insyaallah.

~ Air Mata Syawal... ~


~ kad raya nie tanda penghargaan...istimewa buat kawan2 yg dikasihi terutamanya kepada pelawat2 blog aku nie. ~
All Praises to Allah...

Alhamdulillah kerana dengan izin-NYA aku sempat lagi berceloteh di ruangan ini segala suka dan duka aku luahkan di sini...
♥ ♥ ♥ mY cOLOuRfuL LiFe ♥ ♥ ♥ dan selebihnyer akan ku luahkan dalam diari aku...Syukur kehadrat Illahi kerana memberi kesempatan, kesihatan (even keadaan aku kurang sihat sekarang nie...cuba kuatkan semangat nie..), mengurniakan rezeki yang halal dan keluarga dan sahabat handai yang aku sayangi dan kasihi....owh sedikit emo entry aku pada kali ini...

Pejam celik...celik pejam kite telah pun menghampiri ke penghujung Ramadhan....Tahniah dan syabas kepada mereka yang tidak jemu2 memburu malam Lailatul Qadar. Tahniah juga kepada mereka yang telah pun khatam al-quran sepanjang bulan ramadhan nie...tak sampai seminggu lagi semua ummat islam akan menyambut kedatangan Syawal....anak2 kecil tentu tidak sabar menanti kehadiran Syawal nie...(macam aku sewaktu kecil dulu)...
Bagaimana persiapan raya tahun nie...baju raya dah siapkah? kuih raya dah buatkah? kasut raya dah belikah? beg raya? yang penting duit raya tue...hehehe....

Tahun nie bajet raya aku lebih sedikit untuk family dan ank2 buah...diorg xsabar menanti tue...Bila hampir nak raya..
Suasana di kampung tentu sekali meriah dengan suasana yang bermandikan cahaya pelita di sekeliling rumah, riuh-rendah terdengar kanak-kanak bermain bunga api dan mercun...halaman rumah aku yang menjadi sasaran mereka...Sekarang masing2 sudah dewasa. Suasana tidak semeriah seperti dahulu..masing2 berhijrah ke kota raya...Seronok kan bila mengimbau kenangan mase kecil2 dulu...dapat duit raya...lepas solat raya...sibuk jer pergi jalan beraya dari umah ke umah beraya dan mintak duit raya..hehehe...boleh laa beratus ringgit time tue...hehehe...

Erm...(teringat pada seseorang dan amat merinduinye)...bile jer menjelang hari raya...hati ini cukup tersentuh nak2 bile terdengar takbir raya....teringat pada mereka yang telah tiada.... Tahun nie genaplah 21 tahun ayahku telah pergi menyambut seruan Illahi. Pada 1 Syawal 1410 Hijriah. orang lain sedang seronok berhari raya...tapi malang bagi keluarga aku...menyambut syawal dengan suasana kehibaan dan kesedihan yang menyelubunyi pada saat itu...Walaupun pada masa itu aku masih kecil dan tiada mengenal erti kesedihan dan juga keseronokan.Kami tidak sempat beraya bersama-sama.Tuhan lebih menyayangi beliau...Semoga roh beliau dicucuri rahmat..aminn...Setiap kali selepas sembahyang raya aku dan keluarga akan menziarahi pusara ayah...Air mata tiada tertahan saat mengalunkan bacaan yasin....Ye...aku tahu usah di tangisi pada mereka yang telah pergi.Tapi itulah..aku adalah insan biase yang punyai hati dan perasaan dan juga naluri yang tersendiri..Hanya doa sahaja yang dapat menghubungkan aku dengan mereka semua.Semoga Allah mencucuri rahmat arwah datuk dan nenek (sebelah mak dan juga ayah) dan juga arwah ayah....(maaf aku sedikit emo nie... sedih...)..Jadi kepada sahabat handai yang masih mereka di sisi anda semua...sayangilah dan jagalah mereka semua selagi jasad mereka masih ada...Semasa kita sedang bergembira..janganlah lupa pada mereka yang telah tiada, kunjungilah pusaranya.Bagi mereka yang serba kekurangan, bantulah mengikut kemampuan kita...

Di kesempitan dan kesempatan ini, aku ingin menyusun 10 jari kaki dan tangan memohon maaf kepada pembaca blog sama ada secara sengaja atau xsengaja mengunjung blog aku nie sepanjang aku berblogger... Selamat Hari Raya Aidilfitri...Semoga hari lebaran ini dapat memberi sinar kebahagiaan buat semua.Doaku agar anda semua berbahagia di hari raya dan hari seterusnya...insyaallah...

p/s:hati-hati di jalan raya, ingat orang tersayang.pandu cermat jiwa selamat..jemputlah beraya di rumahku...

Related Posts with Thumbnails

My Followers

♥ Tentang Diriku ♥

My photo
Jertih, Terengganu, Malaysia
I am a person who is positive about every aspect of life.There are many things I like to do, to see, and to experience. I like to read, I like to write, I like to draw, I like to think, I like to dream, I like to talk, I like to listen, I like to joke, I like to laugh, I like to be alone, I like to be surrounded by people, I like to love. I like flowers in spring, rain in summer, leaves in autumn, and snow in winter. I like delicious food, comfortable shoes and comfortable clothes ...owh! see... so many things I like! huhuhu....peace no war..:D

Life Time

allah

* STRENGTH *

I ask for strength.. and Allah gave me difficulties to make me strong.. I asked for wisdom.. and Allah gave me problems to solve.. I asked for courage.. and Allah gave me obstacles to overcome. I asked for Love.. and Allah gave me troubled people to help. I asked for favors... and Allah gave me opportunities... " may be i received nothing i wanted.. but i received everything i need."

hambaNYA

Seorang hambaNYA yang begitu kerdil di sisiNYA 1syawal1431 MYframe LOVE frame pretty ourBIGDAY photo _MG_8285.jpg

(◠‿◠)~...“♥ For The Rest Of My Life ♥”...~(✿◠‿◠)