♥ ♥ ♥ mY cOLOuRfuL LiFe ♥ ♥ ♥

Don't be sad,you will see that one day.. Everything is going to be just fine, Don't give up and try your best. Allah will always be with you...

Pejam celik....celik pejam daa nak masuk ke pertengahan tahun...esok daa masuk bulan Jun. huhuhu...ramainyer kawan aku yang akan melansungkan perkahwinan bulan nie...adesh!!! ramai pula yang tanya aku...bila aku nak kawen???.oh tidaaakkkkkkk....*diam seketika...* cuba mencari idea untuk menaip... ok kembali kepada tajuk di atas yer....
Hari nie...
Diari Cinta nak share something...Tentang cinta...opsss.....layannn....hehehe...

Cinta Tak Semestinya Memiliki
Bila kita jatuh cinta pada seseorang, jangan menyeksa diri dengan menganggap cinta kita tak diterima. Cinta itu tidak pernah ditolak kerana, setiap insan memerlukan, menginginkan untuk dicintai.
Walaupun cinta itu dengan memberikan sesuatu bukan mengharap harap akan sesuatu sebab, apa yang diberikan kerana cinta selalu datang pada hati disaat itu juga. Kebahagiaan memberi jauh lebih sempurna daripada kebahagiaan kerana menerima.
Tapi...lain bila kita menginginkan sesuatu yang kita cintai. Keinginan itulah yang memberikan pahit pahit yang menghiris dada...
Jangan menyiksa diri dengan menginginkan sesuatu... Jangan siakan cinta dengan beban yang berat mengharap mampu dipikul bahu. Keinginan memiliki mungkin tak kesampaian...
Tapi... percayalah pada diri... Selalunya cinta yang kita berikan seadanya takkan pernah bertepuk sebelah tangan. Insyaallah...Dan yang paling penting adalah niat seseorang itu.

Cinta bukan melemahkan hati,
bukan membawa putus asa,
bukan menimbulkan tangis sedu sedan.
Tetapi cinta menghidupkan penghargaan,
menguatkan hati dalam perjuangan,
menempuh onak dan
duri penghidupan.


tengah2 chatting dan bermuka buku tadi...ade laa kawan aku sorang nie...duk chatting ngan aku dalam facebook.die tanyakan aku "nor wat pe?" so tanpa segan silunya aku pun jawab laa... tengah update blog dan chatting dengan kawan2..."leh x nk letak someting kat blog nor" die minta izin dengan aku nak suh aku post something kat dalam blog aku nie...ok jer...aku tak kisah...sesapa yang ade info ke? cerita ke? ape2 je lah... leh jer kalau nak suh aku post kat blog aku nie...aku tak kisah sekadar nak berkongsi cerita dan rasa..hehehe.. kawan aku cakap "sweet sangat bila baca nie" ok laa kite tengok yer...sweet ker???jom baca...

Dear Sweet Frienz...
1. Between 11 June and 11 July 2010, you should read the sports section of the newspaper so that you are aware of what is going on regarding the World of Soccer, and that way you will be able to join in the conversations. If you fail to do this, then you will be looked at in a bad way, or you will be totally ignored. DO NOT complain about not receiving any attention.
2. During the World Cup, the television is mine, at all times, without any exceptions. If you even take a glimpse of the remote control, you will lose it (your eye).
3. If you have to pass by in front of the TV during a game, I don't mind, as long as you do it crawling on the floor and without distracting me.
4. During the games I will be blind, deaf and mute, unless I require a refill of my drink or something to eat. You are out off your mind if you expect me to listen to you, open the door, answer the telephone, or pick up the baby that just fell on the floor....It won't happen.
5. It would be a good idea for you to keep at least 2 six packs in the fridge at all times, as well as plenty of things to nibble on (excluding your body parts), and please do not make any funny faces to my friends when they come over to watch the games. In return, you will be allowed to use the TV between 12am and 6am, unless they replay a good game that I missed during the day.
6. Please, please, please!! If you see me upset because one of my teams is losing, DO NOT say "get over it, it's only a game", or "don't worry, they'll win next time"". If you say these things, you will only make me angrier and I will love you less. Remember, you will never ever know more about football than me and your so called "words of encouragement" will only lead to a break up or divorce.
7. You are welcome to sit with me to watch one game and you can talk to me during halftime but only when the commercials are on, and only if the half time scores is pleasing me. In addition, please note I am saying "one" game ; hence do not use the World Cup as a nice cheesy excuse to "spend time together".
8. The replays of the goals are very important. I don't care if I have seen them or I haven't seen them, I want to see them again, Many times.
9. Tell your friends NOT to have any babies, or any other child related parties or gatherings that requires my attendance because:
a) I will not go,
b) I will not go, and
c) I will not go.
10. But, if a friend of mine invites us to his house on a Sunday to watch a game, we will be there in a flash.
11. The daily World Cup highlights show on TV every night is just as important as the games themselves. Do not even think about saying "but you have already seen this...why don't you change the channel to something we can all watch?" because, the reply will be, "Refer to Rule #2 of this list".
12. And finally, please save your expressions such as "Thank God the World Cup is only every 4 years". I am immune to these words, because before and after this comes the Champions League, Premier League, Italian League, Spanish League, KPL, FAA Cup, Euro Cup, etc.

P/S :-
By the way if you get stuck on the road call the Police or AAA.
Thank you for your cooperation.

from : along
to along : thanks for sharing.

hehehe...nak jugak letak gambar aku dengan abg aku nie...
gambar nie di amik tahun lepas 27/1/2009 (hari die kawen...)sekarang daa ade ank satu.Tahniah.

Ade ape dengan gambar tue?Sebenarnyer aku nak wish...
Selamat Hari Lahir yang ke-31 kepada abang aku nie Mustafa Bin Yasa'....
Semoga murah rezeki...
Semoga jadi anak yang baik untuk keluarga, suami yang baik untuk isteri, abah yang baik untuk anak-anak dan menantu yang baik untuk mertua...
Semoga panjang umur hendaknya...
Semoga bahagia selamanya. Dengan bertambahnya usia kekanda...adinda harap bertambah jugalah amalannya...
Semoga semuanya selamat...
Aminn....


p/s:hadiah bday abang aku kali nie...aku beli baju kemeja jer.harap die suke....penat duk fikir nak beli ape...huhuhu...


Macamana cuti tiga hari?mesti korang semua syok bercuti kan.huhuhu...aku baru je sampai umah nie...arini dan semalam berkampung di rumah abang... melayan telatah anak buah yang comey nie...manje2 dengan die...sekarang anak buah aku nie daa pandai merangkak...jap ekk...nak upload gambar....hehehe...

ape? gambar kecil sangat...memang kecil pun.tak jelas ekk...ok2..kat bawah nie jelas + clear...
haaa... tudia....programmer abad millinium...programmer wawasan 2020.
Muhammad Ammar Darwisyhehehe..macam kenal je kan...page kat desktop tue... ammar tengah belajar bagaimana cara nak buat blog dengan untie die nie..hehehe...main kejar2 dengan tetikus (mouse)...hehehe..kalau main kejar2 dengan auntie die nie... grenti tak dapat tangkap...hahaha...
bagi nestum nestle...beras + soya...
huhuhu...daa abih makan nestum...nak makan kaki plak...
* bukan laa...ammar bile daa kenyang kene laa aktif...

saya sudah besar...
Terima kasih mok chek...

Sepanjang aku duk umah abang aku nie...anak buah aku nak manje2 dengan aku jer...arini mama die kerje.aku bagi chance kat abang aku untuk rest.so aku laa yang melayan telatah + kerenah ammar nie.takpe laa sekali sekala...at least dapat juga mengubat rindu aku kat ank2 buah hati jantung aku yang lain.

p/s:betul2 kenyang nie...makan banyak kat umah abang...yeah...akhirnya dapat juga makan laksa lemak tadi sebelum aku balik sini...Alhamdulillah...

......

huhuhu..aku baru je abih layan citer AdaMaya...start tengok dari pukul 6petang semalam sampai laa pagi nie.. baru abih tengok sebanyak 23 episod.a'aaa... memang aku tak tidur sampai sekarang.mata pun daa bengkak, kepala daa rase berat...Korang semua mesti daa tau citer nie...aku jer yang baru tahu...huhuhu... memang bab citer kat tv sekarang aku jauh ketinggalan....okies...aku tak nak membebel.. sekarang aku siap2 nak outing...kuar dengan sape? sorang2 ler....nak mencari Adam nie...ngengenge...*baik, tabah dan sabar jer Adam dalam citer tue kan.okies...balik nanti aku sambung yer...daaaa....
" Perkahwinan adalah suatu ikatan suci manakala cinta sejati menuntut pengorbanan. "

Drive B.M.W...


Harapanku semoga semua berada dalam keadaan baik2 belaka dan gembira di samping insan tersayang.
Yeay hari nie cuti...so tak kerja ler...so cuti ler...so happy ler...arini cuti hari wesak .harini aku duk umah je...esok akan outing.sebelum cuti lagi dalam kepala otak ini duk berkira-kira nak pergi mana cuti nie.plan nak pergi kenduri opismate, tapi tak jadi.so aku ade perancangan yang tersendiri.nak pergi mana?tunggu...hehehe.
Harini pagi2 daa bunyi bising dengan suara kanak-kanak di bawah nie...entah ape yang diorang main.aku pun tak tahu.biasa laa adat duk umah flat.ade jer bunyi bising.huhuhu...teringat suara anak-anak buah aku nih...wah rindunya sama mereka...tak sabar rasanya nak balik kampung jumpa dengan diorang.
Alhamdulillah semalam daa dapat gaji...kalau duk fikir pasal wang...pasal duit...pasal pitih...huhu sama la tue...bunyi jer lain.semua itu macam air je kan...setuju tak???...sekejap jer mengalir...bile berhenti mengalir? bila tak ada air laaa...ade jer benda yang nak dibelanjakan.semalam status kat ym aku berbunyi "B.M.W is needed!!!"B.M.W adalah diperlukan!!! wow...bunyi B.M.W tue...kereta mahal tue..kereta mewah tue... adoi...macam2 laa korang nie...ada yang tertanya-tanya... nak beli kereta B.M.W ker? mampu ker? banyak gaji die? ye..ye..ye..aku tahu... memang buat masa sekarang nie aku tak mampu untuk memiliki B.M.W tue.siapa yang tak nak milikinya kan...kan...kan...Tapi...maksud aku B.M.W bukan yang ni laaa...jap tengah loading nie...

...... Loading 100% .......


.......... Loading 86% ...................

.......................... Loading 72% ..................


................... Loading 58% .........................




------------------ opsss...sorry...server down!!!! ---------------


.................... Loading 44% .....................

............................... Loading 30% ..............................


................................ Loading 16 % ...............................

.................................. Loading 12% .....................................


........................................ Loading 0% ............................................

...................................taarrraa..............................

hehehe..terima kasih kerana sabar menunggu loading...
B.M.W bukan yang nie maksud aku sekarang..adesh!!! kenapa dan mengapa laaa...manusia nie mudah sangat berperasangka yang bukan-bukan....berperasangka yang buruk nah!!! itulah yang dinamakan manusia.... Hati-hati bila berperasangka nah!.Dok molek untuk kesihatan.

ok2 aku tak nak laa membebel tentang manusia yang suka berperasangka nie...ok2 berbalik tajuk dan perbincangan aku pada kali ini...ok laa... kalau korang nak tahu...B.M.W aku nak maksudkan adalah....meta2(tunggu sekejap) aku nak bold, color dan ittalic kan font nie...
Bijak.Mengurus.Wang
aku harap korang semua terbuka minda dan tahu apa yang aku maksudkan ini...memang tak dinafikan setiap orang ade perancangan yang tersendiri kan.hehehe...Bagus laa kalau macam tue.
Manusia mudah gelap mata apabila ada wang yang banyak. Mulalah terfikir untuk beli itu dan ini sehingga ada kalanya barang yang sebenarnya tidak penting dan tidak perlu pun boleh dibeli.
Akibatnya..belum pun sampai hujung bulan wang dipoket kering dan lebih teruk hutang yang ada pun tidak mampu dibayar. Itulah pentingnya bajet...betul..betul..betul...(intonasi macam upin ipin yer..) Di sini aku nak share apa yang aku baca dalam majalah remaja nie...keluaran Mei 2010. iaitu

TIP MERANGKA BAJET. sama juga dengan B.M.W tue...
"TIP setiap bulan pastikan korang merangka bajet dengan menggunakan buku yang sama agar bajet korang sentiasa consistent. Kalau perlu tulis beso-beso di kertas atau whiteboard supaya korang sentiasa ingat."
25% Tempat Berteduh - Bayaran untuk rumah sewa korang termasuklah api dan air haruslah tidak lebih dari 25% gaji atau wang yang korang ada. Sekiranya berbelanja lebih untuk sewa rumah, korang mungkin perlu menilai semula kos perbelanjaaan korang.
15% Belanja Dapur & Makanan - Kebanyakkan dari kita memperuntukkan wang yang lebih untuk belanja dapur dan makanan. Alasan yang sering diberikan ialah kerja penat-penat kenapa perlu tahan makan. Namun buanglah prinsip tersebut. Jangan terlalu ikut nafsu dan usaha untuk berjimat. Misalnya makan di rumah dengan masak sendiri lebih jimat dari makan di luar. Beli barang runcit seminggu sekali.
15% Simpanan & Pelaburan - Berilah keutamaan untuk diri sendiri. Asingkan 15% gaji bulanan korang ataupun wang yang ada untuk disimpan dalam akaun simpanan. Sekiranya korang mengambil polisi insurans nyawa dan kemalangan ia adalah pelaburan yang menguntungkan.
15% Pengangkutan - Bagi yang punya kenderaan sendiri, di sinilah korang harus mengasingkan bayaran bulanan kereta, kos minyak, baik pulih dan sebagainya. Namun bagi yang belum punya kereta, asingkan 15% ini untuk membeli kereta idaman korang.
5% Pakaian - Pastinya ada sahaja pakaian yang baru ingin dibeli setiap bulan. Tambahan lagi sekiranya ada jualan murah. Makin bersemangatlah untuk membeli-belah. Namun apa pun alasannya kos untuk pakaian tidak boleh melebihi 5% dari gaji korang yer.
10% Kegunaan Peribadi - Baki 10% ini sahaja yang mampu diasingkan untuk kegunaan peribadi seperti membeli hadiah untuk teman korang, bercuti dan sebagainya.
Semoga...entry aku pada kali ini dapat memberi sedikit ilmu pada blogger dan pembaca yang sudi baca *** mY cOlOuRful LiFe *** nie. Mungkin ada yang sudah tahu. Semoga ia bermanfaat untuk semua dan juga diriku ini.


p/s:semakin meningkatnya usia aku nie...semestinya perlu bijak Drive B.M.W nie.huhuhu...Semoga segala perancangan aku nie senantiasa mendapat keredhaan dan sentiasa mendapat rahmat dari-NYA. Siapalah aku nie yang lemah tiada daya nak merancang tanpa bantuan dari-NYA.


hehehe.... macam biase laa...2 ikon kat atas tue memang senantiasa ade... harap2 ianya tidak menyerabukkan keadaan...dan juga mata pandangan korang yer...Doaku semoga korang semua sentiasa ceria, gembira, bersemanagat dan juga senantiasa berada dibawah naungan-NYA. Insyaallah...

wah tajuk entry aku pada malam nie...bunyi macam nak bercerita jer kan...sesekali bunyi macam tajuk buku cerita pendek yang kita selalu baca masa di sekolah rendah dulu...yer dok...sekarang dah tak main daa baca buku 1o muka surat. Sekarang tambah lagi dua angkat. mau jadi 1000 muka surat.uikss larat ker..tapi kalau yang daa memang ulat buku..takde hal nyer..adesh!!!ape laa yg aku merepek nie...ok2 kembali pada tajuk sebetul nyer tajuk entry aku nie.mungkin ade yang sudah dengar kisah ini.mungkin juga ada yang belum pernah dengar.tapi tak mengapa...sebagai renungan untuk kita hayati bersama. Kisah inilah yang menjadi pedoman dan juga penghayatan untuk diri ini. Sama-samalah kita mengambil ikhtibar dan pengajaran dari kisah ini yer...Insyaallah.

Seorang lelaki berdoa kepada ALLAH agar diberikan bunga dan rama-rama, namun Allah memberikannya kaktus dan ulat.
Lelaki ini sedih, tidak faham mengapa pemberian-Nya berbeza daripada permintaannya.
Kemudian dia berfikir: Allah mempunyai terlalu ramai umat untuk diuruskan. Dan dia memutuskan untuk tidak mempersoalkannya. Selepas satu tempoh, lelaki ini memikirkan semula permohonan doanya yang telah lama dilupakannya. Lelaki ini amat terperanjat apabila melihat dari pokok kaktus yang hodoh dan berduri itu tumbuh pula bunga yang cantik.
dan daripada ulat yang terselindung, telah bertukar menjadi rama-rama yang cantik.
kenapa perkara sebegini terjadi???
dan ini adalah jawapan untuk kita menghayatinya dan merenungkannya...

Allah sentiasa melakukan semua perkara dengan betul. Cara Allah senantiasa adalah baik, walaupun kelihatan semuanya salah. Jika anda memohon sesuatu dan menerima yang lain dari Allah, percayalah pastinya Allah sentiasa mengurniakan permintaan hamba-NYA pada masa yang sesuai. Jadi, teruslah berdoa dan jangan putus asa untuk berdoa. Allah senantiasa mendengar luahan dan jua rintihan dari hamba-NYA. Hanya masa dan keadaan yang menentukannya, cepat dan juga lambat.Insyaallah...Allah akan memakbulkan segala permintaan dari hamba-NYA.

Mutiara hati untuk hari ini :

Ingatlah bahawa mencari bahagia itu tidak ubah seperti menanam bunga mawar. Sebaik ditanam tidak terus berputik, tetapi biarlah ia tumbuh dan membesar lebih dahulu.


huhuhu....

salam semua...aku harap semua sihat...ceria sokmo...dan sentiasa bersemangat.yeay...
aku rasa keadaan badan aku sekarang nie tidak stabil...dalam kata ringkas tak sihat.
jap lagi nak pergi klinik....harap2 tak macam haritu...doktor amik darah dan masuk air...
huhuhu....tak nak...(kalau boleh nak je mengelak...hehehe...)

p/s:maaf...sedikit coretan dariku..yang sebegitu ringkas sekali...
mohon doa dari semua yer...terima kasih...:)
selamat hari guru kepada warga pendidik...(dah terlmbt aku wish kt blog nie..) terutamanya guru2 yang mengajarku di Sekolah Rendah Kebangsaan L.K.T.P Tenang dan SMKAWA (Sekolah Menengah Kebangsaan Agama Wataniah).Terima kasih.Jasamu dikenang.Semoga Allah merahmati dan membalas jasa kalian...





Ape kabo sume?sihat dok?(tetibe jer kuar loghat ganu nie..hehehe...)Harapanku dan doaku agar semua berada dalam keadaan baik.sentiasa ceria dan bahagia sokmo.
insan yang begitu penting dan yang paling aku cintai dalam dunia nie....

Happy Mother's Day...
09 Mei adalah hari ibu sedunia...
diucapkan Selamat Hari Ibu... kepada mereka yang bergelar ibu...

Hari ini...pagi2 lagi anak buah aku bagi msg "
salam...laddu have u wish happy mother's day to wan...:-)" thanks for her coz remind me about it...mana boleh aku lupa hari ibu...huhuhu
Kemudian aku mencapai hanset aku terus mendail no mak aku di kampung...013-93***86 (yang penting no akhir adalah 86 sama no tepon aku..hehehe..i like this no..)
Selepas beri salam aku terus wish Selamat Hari Ibu kat mak...Mak aku pula membalas Selamat Hari Anak..lawak betul...aku sempat bertanya keadaan mak...alhamdulillah dia sihat...masa aku call tadi die tengah kait buah nyior*(buah kelapa) bersama jiran aku.waa bestnyer minum air dan isi buah kelapa nie..lepas tue buat
coconut shake masukkan ais...sedapnyer..tak ketinggalan juga aku berbual dan wish dekat jiran aku nie...Bila jer tepon ade2 jer cerita yang mahu dikongsikan bersama...aku ambil peluang untuk berlawak jenaka dalam tepon nie...Sempat lagi diorang mengusik anak dara ini..hehehe...seronok dan gembira rasa hati nie kerana ade juga yang menghiburkan aku di kala diri keseorangan...huhuhu...hati ini ceria bila dapat melahirkan suasana yang penuh dengan gelak tawa...lama juga aku berbual dengan mak...
melepaskan rindu katakan...huhuhu..mak aku rindu padamu...

Sesungguhnya tiada kata-kata yang boleh aku ungkapkan yang lahir dari bibir nie...Walaupun diberi hadiah semahal manapun... sebesar manapun...sebanyak mana sekalipun...namun ia tidak dapat membalas segala jasa dan pengorbanan seorang insan yang bergelar ibu...Sesungguhnya pengorbanan seorang ibu tiada taranya...

Islam menyanjung tinggi kedudukan ibu sehingga memberi penghargaan istimewa terhadap pengorbanan ibu kepada anak. Ibu insan paling banyak menanggung penderitaan demi kelangsungan hidup anak.
Pengorbanan wanita bergelar ibu tidak boleh dinilai dengan wang ringgit atau harta benda. Segala kesusahan ketika hamil dan kesakitan melahirkan sukar digambarkan, tetapi tiba-tiba boleh menjadi kegembiraan apabila mendengar tangisan pertama anak.

Ibu...
terima kasih di atas segala jasa dan pengorbanan yang dicurahkan kepada anak-anakmu ini...
meskipun aku tahu..aku tidak dapat membalas jasamu ibu walaupun setitis susu dari badanmu yang telah mengalir dalam diri anakmu ini...namun anakmu ini cuba menjadi anak yang baik dan cuba memberi keceriaan dan kebahagian untukmu ibu...
Aku selalu merinduimu dan menyayangimu....
Terima kasih dan maafkan anakmu ini di atas segalanya...

Mutiara hati untuk hari ini :
Sebagai anak, kita dituntut mengenang jasa dan pengorbanan ibu.
Firman Allah bermaksud:
“Dan Kami wajibkan manusia berbuat baik kepada kedua-dua ibu bapa.
Ibunya mengandung dengan menanggung kelemahan demi kelemahan
(dari awal mengandung hingga akhir menyusunya)
dan tempoh menceraikan susunya ialah dalam masa dua tahun.
(Dengan demikian) bersyukurlah kepada-Ku dan kepada ibu bapamu.
Hanya kepada-Ku tempat kembalimu.”

(Surah Luqman, ayat 14)


Mak.....
Terlalu bosan rasanya duduk membilang hari.....
Dah hampir sepuluh bulan mak pergi...
Rasanya baru semalam mak peluk kiter kan
sejuk syahdu masih terasa lagi nih....
Mak tau tak.....
itu lah pertama kali mak peluk anak mak yang nakal ni sejak kiter dewasa.....
dan itu juga terakhir kali nya.
Emmmm...rupanya mak dah tau mak nak pergi jauh.....
nak tinggal kan anak2 mak.....
nak tinggal kan dunia fana ni.....
mak macam dah sedia.....
Seminggu sebelum tu.....mak dah menganyam tikar mengkuang 3 helai.....
Akak kata sampai ke pagi mak anyam tikar tuu.....
tanpa rasa mengantuk, tanpa rasa letih.....
kakak pun rasa hairan.....
mak tak penah buat gitu.....
pastu mak pasang radio kecil di sebelah mak.....
tapi mak seolah2 tak sedar bahawa rancangan radio tu siaran siam.....
kengkadang siaran indonesia...mak terus tekun menganyam...
Rupanya tikar yang telah mak siapkan tu di gunakan untuk mengiringi mak ke kuburan...
Pastu mak sapu sampah sekeliling rumah bersih2....
pastu mak jemur karpet-karpet...
pastu mak ubahkan sofa ke tempat lain..mak biarkan ruang tu kosong..
rupanya kat situ jenazah mak diletakkan..
paling menarik sekali mak bagitau kat maner sume duit dan barang kemas mak..
ada kat dalam almari.....
ada kat dalam dalam beg.....
ada dalam ASB.....
ada kat dalam Tabung Haji..
mak cakap tak berapa cukup lagi....
ada kat dalam gulung tikar.....
masa tu mak perasan takk..??
kiter gelak sakan bila mak bagitau duit dalam gulung tikar...
kiter kata mak ni memang pesenn lama laaa...
mak cuma gelak jer...
eeemmm..bahagianya saat ituu..
Mak.....
Hari tu hari sabtu 18/08/1999 pukul 3 petang mak tiba2 sakit perut.....
bila malam tu kiter sampai dari KL.....mak dah dalam kesakitan.
Akak dan abang kat kampung semua dah pujuk.....
mak tetap takmau pi hospital.....
dan cuma tinggal giliran kiter sahaja yang belum pujuk...
Mak kata mak takmau duduk dalam hospital.....
tapi kiter berkeras juga pujukk..
nanti di hospital ada doktor...ada ubat untuk mak..
kat rumah kami hanya mampu sapu minyak dan urut jer..
Mak tetap tak bersetuju.....mak memang degil...
tak salah, anak mak yang ni pon mengikut perangai mak tu..
Tapi akhirnya bila melihat keadaan mak makin teruk....
mak sakit perut sampai nak sentuh perut mak pon sakit kami adik beradik
sepakat hantar juga mak ke hospital.....
Mak.....
ampunkan kami semua...
kami nak mak sihat...
kami sayang mak...
kami tak mau mak sakit...
kami terpaksa juga hantar mak ke hospital....
ampunkan kami yer mak....
Mak.....
Malam itu abang bawa mak ke hospital dan itu lah pertama dan terakhir kali mak naik kereta kiter...
Masih terbayang betapa ceria dan gembiranya mak, kiter kata nak beli kereta....
Mak asyik tanya ajer..cukup ker duitt..
kiter jawab pula...kalau tak cukup,
mak kan banyak duit...
mak gelak ajerr.....
Lepas tu bila kereta kiter sampai.....mak buat kenduri kesyukuran.....
Dan kiter masih ingat lagi...bila kiter eksiden terlanggar kelinn naik motor.....
Punya la kiter takut...kiter warning kakak kiter jangan sesekali bgtau kat mak.....
Bila balik sahaja kampung....kiter cepat-cepat simpan keta dalam garaj.....
Tapi mak perasan juga bumper depan kemek...mak tanya kenapa...?
Selamba jerr kiter jawab terlanggar pokok bunga.....
Mak....tujuan kiter menipu tu supaya mak tak risau...
Maafkan kiter kerana sampai mak pergi mak tak tau hal sebenar...
mak, kiter menipu mak kan...ampun kan kiter....
Mak.....
Jam 4.30 pagi 19/08/1999
Bila tiba aja kat hospital....nurse tengah balut mak dengan kain putih.....
mak mesti nampak kiter jatuh terduduk di lantai hospital...
Mesti mak nampak abang cium dahi mak.....
Mesti mak nampak akak baca doa untuk mak....
Mesti mak nampak adik terduduk kat kerusi kat sudut itu...
mesti mak nampak semua tu kann...kann..kannn
Mak tau tak....
Pagi tu balik dari hospital jam 5.20 pagi kiter mamandu dalam keadaan separuh sedar...
Adik kat sebelah diam melayan perasann...
Kenangan bersama mak berputar dalam kepala ini...
jalan di depan terasa makin kelam.....
airmata dah tak mampu di tahan....
Masa tu seandainya apa-apa terjadi di jalan itu kiter rela...
Namun alhamdulillah akhirnya kiter sampai juga... di sebab kan pagi
masih awal, jadi jalan tu lenggang..kosong....sekosong hati ini.....
Sepanjang perjalanan terasa kedinginan subuh itu lain benar suasananya.....
terasa syahdu dan sayu gitu...dinginnnn....
Mak.....
Kiter masih ingat lagi...
Kiter baca AlQuran kat tepi mak temankan mak...
Jam 11.00 pagi mak di mandi kan....
Anak2 mak yang pangku masa mak mandi....
Mak mesti rasa betapa lembut nya kami mengosok seluruh tubuh mak.....
Kiter gosok kaki mak perlahan lahan.....
Mak perasan tak...?
Makcik yang mandikan mak tu pujuk kiter.....
Dia kata..." dikk...jangan nangis...kalau sayang mak jangan buat gitu...jangan nangis ya.."
Bila makcik tu kata gitu...
lagi laaaa laju airmata ni..tapi kiter kawal supaya tak menitik atas mak....
Mak.....
Sampai takat ini surat ni kiter tulis.....
kiter nangis ni.....
Ni kat dlm bilik...baru pukul 4.00 pagi....
Takder orang yang bangun lagi.....
kiter dengar nasyid tajuk "anak soleh"
kiter sedih...kiter rindu kat mak..!
Takpa la.....nanti bila kita selesai sembanyang subuh, kiter baca
yassin untuk mak... mak tunggu ya...!
Mak..
Sebelum muka mak di tutup buat selamanya....
Semua anak2 mak mengelilingi mak...menatap wajah mak buat kaliterakhir....
Semua orang kata mak seolah2 senyum aja...
Mak rasa tak....masa tu kiter sentuh dahi mak....
kiter rasa sejukkkk sangat dahi makk.....
Kiter tak mampu nak cium mak...kiter tak daya....
kiter tuliskan kalimah tauhid kat dahi mak dengan air mawar...
Airmata kiter tak boleh tahan....
Mak mesti ingat kan yang anak mak ni jadi imam solat jenazah untuk mak...
tapi kite suruh tok imam bacakan doa sebab kite sebak....
Jam 12 tengahari mak diusung keluar dari rumah....
Akak pula dah terkulai dlm pelukan makcik...
badan akak terasa panas...
makk...anak mak yang seorang tu demam....
Mak tauu...cuma akak sorang saja anak mak yang tak mengiringi mak ke tanah perkuburan...
Mak.....
Hari2 ku lalui tanpa kewujudan mak lagi...
Begitu terasa kehilangan mak...boleh kata setiap malam selepas maghrib anak mak ini berendam airmata...
Dan sampai satu tahap....masa tu malam jumaat selepas maghrib...
Selepas kiter baca yassin ngan kawan-kawan....
entah kenapa biler kat bilik kiter keluarkan gambar2 mak pastu apa lagi...
semakin kiter tenung terasa semakin sayu...tangisan tak dapat dibendung...
Mak tauu...kiter cuba bertahan...
memujuk diri sendiri tapi tak juga reda...
Kiter rasa nak telefon mak...
nak cakap dengan mak....
anak mak yang ni dah tak betul kan..????
Dan akhirnya dalam sedu sedan itu kiter telefon kampung...
Kiter cakap dengan kakak..kiter nangis lagi...
Puas la kakak memujuk kiter...
Akak kata..." tak baik laa nangis aje..doa lah untuk mak..nanti kalau gini ajer mak yang susah kat sana.."
Dan akhirnya akak juga nangis.....
Agaknya mak nampak adegan tu...
sebab malam jumaat kata orang roh balik rumah...
mengharap sedekah dari anak2 nya...
Mak tau tak...di saat itu kerinduan terasa menusuk sehingga ke hulu hati... rasa nyilu sangat....
menusuk-nusuk sehingga terasa begitu sakit dalam dada ni....
Sampai sekarang bila kerinduan itu menjelma...hanya sedekah al-fatihah kiter berikan.....
Mak....
cukup la sampai sini dulu....
kawan kiter dah ketuk pintu bilik tu....
kejap lagi kami nak pergi solat subuh kat masjid...
selalunya, kiter yang bawak mak naik motor kan...
kali ni kiter jalan kaki dengan kawan pulak...
esok kiter ingat nak tulis surat kat ayah pula....
Mula2 kiter tak tau nak hantar mana surat nih...
pastu kawan kiter bgtau...simpan je buat kenangan..
Kiter cuma tau alamat ni aje...
Takper yer mak...kiter kasi orang lain baca...
Kiter stop dulu...sebab kawan kiter dah lama tunggu tu...
akhir kata untuk mak, I LOVE YOU SO MUCH dan jutaan terima kasih kerana
membesarkan kiter...
memberi seluruh kasih sayang dari kecil sampai masuk sekolah..
sampai masuk univesiti..
sampai kiter boleh rase naik kapal terbang...
boleh rasa duduk kat negara orang...
Sampai akhir hayat ini jasa mak tak akan mampu kiter balas..
Sekian terima kasih.

Yang Benar
Anak mak yang dah tak degil

p/s:sayangilah ibu kite..selagi die masih ade...jgn menyesal di kemudian hari...

WARKAH BUAT IBU...

Sumbangan safiee_iiu

Related Posts with Thumbnails

My Followers

♥ Tentang Diriku ♥

My photo
Jertih, Terengganu, Malaysia
I am a person who is positive about every aspect of life.There are many things I like to do, to see, and to experience. I like to read, I like to write, I like to draw, I like to think, I like to dream, I like to talk, I like to listen, I like to joke, I like to laugh, I like to be alone, I like to be surrounded by people, I like to love. I like flowers in spring, rain in summer, leaves in autumn, and snow in winter. I like delicious food, comfortable shoes and comfortable clothes ...owh! see... so many things I like! huhuhu....peace no war..:D

Life Time

allah

* STRENGTH *

I ask for strength.. and Allah gave me difficulties to make me strong.. I asked for wisdom.. and Allah gave me problems to solve.. I asked for courage.. and Allah gave me obstacles to overcome. I asked for Love.. and Allah gave me troubled people to help. I asked for favors... and Allah gave me opportunities... " may be i received nothing i wanted.. but i received everything i need."

hambaNYA

Seorang hambaNYA yang begitu kerdil di sisiNYA 1syawal1431 MYframe LOVE frame pretty ourBIGDAY photo _MG_8285.jpg

(◠‿◠)~...“♥ For The Rest Of My Life ♥”...~(✿◠‿◠)