♥ ♥ ♥ mY cOLOuRfuL LiFe ♥ ♥ ♥

Don't be sad,you will see that one day.. Everything is going to be just fine, Don't give up and try your best. Allah will always be with you...

Lady : Why do you like me..? Why do you love me?
Man : I can't tell the reason..but I really like you..
Lady : You can't even tell me the reason...how can you say you like me?
How can you say you love me?

Man : I really don't know the reason, but I can prove that I love you.
Lady : Proof? No! I want you to tell me the reason.
My friend's boyfriend can tell her why he loves her but not you!

Man : Ok..ok!!! Erm... because you are beautiful, because your voice is sweet,
because you are caring, because you are loving, because you are thoughtful,
because of your smile, because of your every movement!

Unfortunately, a few days later, the Lady met with an accident and became a vegetable. The Guy then placed a letter by her side, and here is the content:

Dearest,
Because of your sweet voice that I love you...Now can you talk?
No!Therefore I cannot love you.
Because of your care and concern that I like you.. Now that you cannot show them,
therefore I cannot love you.

Because of your smile, because of your every movements that I love you..
Now can you smile? Now can you move?
No, therefore I cannot love you...
If love needs a reason, like now, there is no reason for me to love you anymore.
Do love need a reason? No!
Therefore, I still love you... And love doesn't need a reason.
Now U know why?
Love don’t need a reason, so that is why... I Love U..

To love someone is nothing..
To be loved by someone is something...
To be loved by someone you love is exciting...
but...
To be loved by Allah is EVERYTHING...

"And from among mankind there are some who take for themselves (objects of worship as) rivals to Allah, loving them as they should (only) love Allah. And those who believe are stronger in their love for Allah."
(Qur'an, Al-Baqarah 2:165)




Assalamualaikum semua...doaku agar semuanya baik-baik sahaja...Nak story laa ckit..tak nak story panjang lebar.semalam aku baru jer balik dari umah abang....weekend nie aku habiskan masa dengan melayan telatah anak buah aku yang comey nie...geram jer tengok die...Nama die Muhammad Ammar Darwisy (mase nie baru satu hari) sekarang daa 5 bulan..daa boleh meniarap.sekarang tengah praktis nak merangkak pula....sekejap betul. seronok jer layan telatah baby nie...Die tak banyak ragam...kalau meragam pun nak susu je laa....
Bila die nangis aku daa rasa susah hati...huhuhu...
suka untuk semua walaupun saya tak ade gigi...

bulat tak mate saye???
malu laa tue....

lena betul tidur
mase nie baru je lepas bangun tidur...mintak untie die nie dukung....bagi bola daa tak nak...
kalau korang nak tahu baby nie die suke bunga...hehehe...


Mutiara hati untuk hari ini :
Ikhlas dan sejati akan bertemu di dalam senyuman anak kecil,
senyum yang sebenarnya senyum,
senyum yang tidak disertai apa-apa.

-Hamka-

Setiap kepergianmu...
membawa sebahagian diriku...
Setiap kepergianmu...
membirukan kerinduanku
Setiap kepergianmu...
mengharukan hatiku
Setiap kepergianmu...
kesepian datang mendekapku.

Semalam aku susah nak lelapkan mata.Mungkin siang tadi aku terlebih tidur...aku pandang atas tengok syiling...seekor cicak pun tiada.aku toleh sebelah...roommate aku cikin sedang nyenyak sekali tidur...mungkin die sedang bermimpi yang indah2 tue...
Dalam kesamaran...
Tetiba fikiran aku melayang jauh...kenangan silam menggamit diri ini...bersama insan-insan tersayang yang pernah hadir dalam hidupku...terbayang wajah bonda di kampung...ingin rasanya hati ini berlari untuk mendapatkan bonda dan memeluk tubuh yang kecil molek bonda...mengucup dahi bonda...terasa manik-manik mengalir di pipi ini...aku biarkan ia semahu-mahunya...aku melayan kesedihan ini...dan membiarkan kesedihan ini menyelubungi diri ini...
Satu-persatu...
Terbayang wayah-wajah insan tersayang...terbayang wajah arwah ayah...begitu lembut sekali wajah beliau.aku masih ingat lagi semasa aku kecil...sebelum tidur...berebut-rebut aku dan abang aku suruh ayah peluk...kalau tak...kami akan merengek-rengek pinta dipeluk.Pada katika itu aku berusia 2 tahun lebih...
Tapi...
Bila ayah sudah tiada....sebelum tidur,aku dan adik pula berebut-rebut mahu tidur dengan mak dan merengek-rengek pinta dipeluk...Itulah telatah seorang anak yang ingin dibelai, dimanja dan disayangi...Aku amat merindui sentuhan dan belaianmu...
Kini...
Sebelum tidur aku akan memeluk dolphin kesayangan aku... sebagai penganti pelukan mereka...Teringat juga kepada arwah nenek dan atuk (kini semuanya sudah tiada). Pada 5/4/2010 aku telah kehilangan seorang emak saudara...beliau amat rapat dengan aku dan juga ahli keluarga aku...Aku redha dengan ketentuan Illahi.DIA telah memberi aku pinjam untuk sementara waktu...Tiba masanya DIA akan mengambil semula hakNYA...Jangan tangisi pada yang telah pergi...Hanya doa dan bacaan ayat-ayat suci al-Quran yang dapat menghubungkan aku dengan mereka semua.Semoga roh mereka ditempatkan di kalangan orang-orang yang solihin...Aminn...
Owh..adakah aku sedikit emo pada kali ini...aku tak nak emo diruangan ini...Tapi itulah sedikit luahan perasaan dan rindu yang membuak-buak yang terbuku di hati kecil insan ini Nor Hasula Yasa'...huhuhu...Sayangilah dan hargailah insan yg anda kasihi selagi mereka masih ada...Entah pukul berapa aku terlelap...bimbang juga kalau aku lambat bangun keesokkan paginya.kedua hp aku tak ada bateri.huhuhu..(charger tinggal kat umah kawan aku kat kajang) so aku xdapat alarm jam untuk kejutkan aku.

Alhamdulillah pagi tadi aku bangun seperti biasa...jam 6.30 pagi.
Pergi kerja macam biasa...

*semoga hari-hari yang berlalu dengan indah dan sentiasa mendapat keredhaan dariNYA dan sentiasa berada di bawah payung rahmatNYA.Mohon Doa kalian untuk insan ini...Terima kasih...:-)

Dewa – Hadapi Dengan Senyuman

Hadapi dengan senyuman

Semua yang terjadi biar terjadi

Hadapi dengan tenang jiwa

Semua kan baik-baik saja

Bila ketetapan Tuhan

Sudah ditetapkan, tetaplah sudah

Tak ada yang bisa merubah

Dan takkan bisa berubah

Relakanlah saja ini

Bahwa semua yang terbaik

Terbaik untuk kita semua

Menyerahlah untuk menang

gambar sekadar hiasan

Apa makna JODOH? Jika ditanya...aku sering ketawa dan mampu tersenyum, dikala banyak jiwa menangis, meronta-ronta, dan berharap untuknya, masakan boleh aku bersenda.
Ada pula yang pasrah sebab ditinggal kekasih hati, ada pula sebab tiada yang mendekati, semuanya kerana untuk bermanja, menghidur muram durja, lantas berdiam diri seribu bahasa menunggu takdir sebuah JODOH. suram dalam kelabu..huhuhu.adakah aku keliru???
Ya aku tetap ketawa jika ditanya JODOH itu apa! Itulah sebuah ketegasan yang diajar oleh akal agama. Berlanjut dari perbahasan ini sebuah hadis sebagai pemula cerita, selepas 120 hari dalam perut, 4 perkara ditandai malaikat salah satunya adalah tentang JODOH.
Apa maksud JODOH sebenarnya? Masing-masing punya pengertian. Pertemuan, perpisahan, perkahwinan,dan perceraian, semua itulah contohnya. Ada orang bangga bila bercinta tapi bersedih bila putus cinta, ada orang suka ceria diwaktu perkahwinannya tapi berduka nestapa bila perceraian tiba, gundah gulana bagai hilang punca, mendapat kuasa cemerlang wajahnya sebaik dijatuhkan masam mencuka.
Oh tidak!! kenapa perlu diEMOSIkan sesuatu yang kita bina dan cipta. Tak mahu keringat jangan berlari, tak mahu merasa jangan mencoba, tak mahu lemah guna tongkat ali atau pearl kacip fatimah. Kalau tak mahu dilanda ombak jangan berumah di tepi pantai. Semua diatas tidak lebih sekadar sandiwara. Hidup ibarat dipentas opera dan itulah hakikatnya. Kita semua pelakon dan ALLAH penulis skripnya. Bukankah lebih baik kita cool sahaja, tujuan kita dicipta bukan untuk tangis hiba tapi lebih mengutamakan nilai SYUKUR dan SABAR didada yang akhirnya membuah TAKWA. MAKA BERJAYALAH ORANG-ORANG YANG BERTAKWA.
Pesanan oleh penaja terhadap sang penagih CINTA(yang belum kawen daa), asyiknya membuat lupa, mabuknya mempesona, dunia dia yang punya. Berpegangan tangan dirasa tiada salahnya, berkongsi aurat dianggap biasa, bercium sekali sekala tiada salahnya. Woiiii!! Kamu dibumi siapa seolah-olah buta, pekak telinganya, bernanah hatinya. Tidak mengenal dosa dan kecil sekali dianggapnya.
Apakah dosa kecil sekecil semut adanya? Senang dijirus air panas kelubangnya lalu menggelepar matinya. Atau (bagi yang alim kucing)beranggapan sekali diratakan wudhu' berguguran dosa ibarat apa sahaja. Senang perkiraanmu dik!!! Tuhan paling ahli ilmu matematiknya, kalkulatorNya lebih canggih dari yang kita punya, videoNya lebih jelas dari ASTRO dirumah kita, buku catatan amalnya lebih bermutu kertasNYA,dan rangkaian telefonNya dimana-mana.
Rumput belukar, daun tempat berkelah, pasir dipantai, bilik hotel, botol arak, rokok, baju pagoda, seluar jeans ketat, baju nampak pusat, jilbab menyamar(konon baik), dan pil kuda semua termasuk juga saksi akhiratNya yang akan bercerita. Tangan, kaki, mata, usah ditanya memang dalam Quran jelas ada berkata. Rujuk Yaasin! bukan nama penyanyi. Itu sebuah surah selalu dibacakan kalimahnya namun ditinggalkan maknanya. Tanyala makcik pakcik tua-tua yang dulunya muda seperti kita bersenda-senda tentang agama datang waktu tuanya tak tahu “hapa” melainkan kebingungan semata. Belajarlah dari yang lebih dewasa dan diwaktu muda.
Begitulah secuit kata memperingati DOSA untuk yang punya kisah-kisah lama dan para remaja kepada yang terasa, itulah tujuannya, menegur hati banyak jalannya namun ramai yang suka-suka. Hidup enjoy beb!, apa lu peduli hal guwa! Jaga tepi kain sendirila! Ayuh come on beby!! Ini bukan sebarang cerita, tegur bukan nak mengata, tulis bukan sekadar menyusun kata, semuanya bermakna…

Semoga bermanfat dan memberi pengajaran untuk diriku ini dan juga kepada semua.

p/s: - Terima kasih kepada
Mohd Hishamuddin Abdul Aziz sahabat sekampung kerana sudi berkongsi petikan ini dengan aku dan juga memberi keizinan untuk aku post dekat *** MY COLOURFUL LIFE *** dan juga ade sedikit penambahan....Kerana diri ini tidak sehebat manapun untuk mengarang dan bermadah..mahupun berpuitis...
- kepada sahabat aku..yang telah putus tunang dan juga putus couple...jangan menangisi dengan perpisahan itu..mungkin Allah nak hadiahkan kepada mu insan yang lebih baik dari si 'dia' serta banyak2lah berdoa...
Insyaallah...

Hari ini DIARI CINTA menghuraikan tentang JIHAD SEORANG WANITA
yea...sememangnya aku adalah seorang wanita...

JIHAD SEORANG WANITA.
Perlu dijelaskan dalam diri kita bahawa jihad yang utama bagi wanita adalah wajib bagi semua muslimah dalam batas kemampuan yang telah Allah kurniakan. Manakala jihad tambahan yang Allah anugerahkan bersama keistimewaan tertentu boleh membatalkan jihad yang utama. Jihad utama mesti dilaksanakan dahulu. Moga sama-sama mendapat manfaatnya.

Diantara jihad seorang wanita adalah seperti berikut:
1) Menjadikan rumah tangga tempat yang bahagia untuk keluarga berkumpul.
2) Mewujudkan suasana Islam dalam proses pendidikan dan pembesaran anak-anak.
3) Menyempurnakan segala urusan rumah tangga menurut syara' dengan penuh keikhlasan semoga akan beroleh keberkatan.
4) Mengajak kaum wanita lain memahami prinsip-prinsip Islam dan cara hidup yang Allah tetapkan.
5) Memerangi perkara-perkara bid'ah, kurafat serta adab-adab yang buruk yang menguasai wanita masa kini.
6) Menyertai rancangan kemasyarakatan dan berfaedah untuk umat manusia amnya, seperti tadika, menjaga anak-anak yatim, kelab pemudi, sekolah-sekolah dan bantuan untuk keluarga miskin.

Dalil berkaitan dengan Jihad Wanita:
Dari Aisyah radhiallahu'anha, katanya:
" Wahai Rasulullah, kami memandang jihad adalah amalan yang terbaik.
Kerana itu,
apakah kami (kaum wanita) boleh berjihad? "

Sabda Baginda:
" Akan tetapi bagi kamu sekalian (kaum wanita), jihad yang terbaik adalah haji yang mabrur. "
(HR Iman Bukhari - sahih)

Hati Terusik...


Malam nie terasa dingin sekali...Usai solat dan mengaji tadi...tetiba lamunan aku terbayang di kampung halaman...suasana kampung yang mendamaikan jiwa ini.bukit-bukau yang mengunung tinggi dan tumbuhan yang menghijau. burung2 yang bersiulan...tenangnye di hati...rindu nyer pada mak...apa yang sedang mak buat pada saat ini. Sudah tidur ker? tengah makan ker?
rindu aku nak solat berjemaah sama2....mengaji bersama...kalau aku rajin aku pergi surau dengan mak.itu dulu...
entah bila, mata ini terlelap tanpa mimpi bertandang. bangkit dari tidur...badan ini terasa lemah sekali...ape2 pun hati ini mesti kuat dan bersemangat untuk meneruskan hari esok.
Aku berdoa dan berharap semoga hari esok adalah lebih baik dari hari ini...

Tip untuk hari ini :
** Cara untuk gembira **
Jangan ada benci,
tak kiralah sama ada pada keluarga, kawan-kawan, bos mahupun guru dan pensyarah. Perasaan benci itu merosakkan niat dan keikhlasan anda.
Ibarat "api dalam sekam", yang akan membangkitkan pergaduhan.

Oh god…


What choice i have? I left with no option. I need to make my move… and this time, it is hard, emotional and risky move. I need to move my king right into the battle. Its like I put my head into the chopping board. While my army of defense is strong, but self destruct timing bomb is start ticking again. There no safe side for me anymore. Its not like “either I kill… or be killed”, its more like either I killed while doing something or killed while sitting silently. Whats is my next move?

One mistake, my head will separate from my shoulder. There is no room for another mistake

However, I could just restart another game. It is real life, and the consequence I’ll bear for my whole life. Oh god….. what should I do? Oh god please help me...I really need your help...

sadness....huhuhu....

TAK USAH!!!


DIARI CINTA aku berkata... TAK USAH...owh apakah itu????

Tak usahlah sebut pasal cinta,
jika anda tidak sebenar-benarnya mengambil kisah.
Tak usahlah bercakap tentang perasaan,
jika ia tidak berada di hati anda.
Tak usahlah menunjuk ke dada,
jika anda berhasrat melukakan hati pasangan anda.
Tak usahlah sebut cinta abadi,
jika ada di hati anda untuk berpisah.
Tak usahlah memandang matanya,
jika anda berbohong kepadanya.
Tak usahlah sebut hello,
jika kelak anda mengucapkan selamat tinggal.
Tak usahlah katakan dia satu-satunya,
jika ada orang lain di sisi.
Tak usahlah kunci hatinya,
jika anda tiada kunci membukanya kelak.

Fun Fair...

Hujung minggu nie..aku luangkan masa aku dengan yuni kawan sekampung dengan aku..a'aaa..yang bertunang aritu..dia beria-ria ajak aku temankan.die duduk sorang2 umah sewa kat Kajang Prima.so aku luangkan mase temankan die..
Tadi lepas solat magrib, aku dan yuni keluar jap...pergi fun fair...kitorang jalan kaki jer...tak jauh pun dari rumah dia...sampai kat sana..nak masuk pintu gerbang...kitorang nampak ade sorang aunti nie berdiri kat pintu masuk funfair nie. aku dan yuni tertanya-tanya nak masuk kena bayar ker...sebelum nie nak masuk fun fair free jer...owh rupenyer free jer..tiada bayaran..nak main jer kene bayar.satu token RM2.
First aku main kereta langgar...kena 2 token RM4.so aku yang drive..ok yunie duduk diam2 aku nak drift nie...hehehe...so ape lagi main langgar2 laa....hehehe...nak test power... aku baru jer lulus test jpj.nasib baik kt litar nie tak ade jpj...huhuhu...lepas tue aku naik buaian...kene 2 token juga. nie jer yang ok..yuni nie penakut dan gayat sikit...so yang nie jer laa yang tak berapa nak gayat...ikutkan aku nak naik buai yang laju2 tue macam kat Genting Highland...maka naik laa kami buaian tue...kalau tak silap aku lebih 10 pusingan daa..lepas tue kitorang balik..tak sampai satu jam pun kitorang kat situ... jom naik buaian...tengok muke tak gayat nie...

jom...tak gayat sangat naik buaian nie...hehehe...


Apa khabar semua...harapanku agar semuanya sihat dan ceria dan senyum sokmo.hehehe..aku xde nak berstory ape2 kat sini...aku baru je abih layan cerita korea...ape finatik?aish aku tak ade laa finatik sangat tengok cerita korea...kalau ade..layan jer...aku baru abih tengok cerita ' YOU'RE BEAUTIFUL '.hehehe..cerita dia best...lagu die pun best2 belaka...Starting aku tengok cerita korea.cerita 'SAD LOVE STORY' ...a'aaa...memang cerita die sedih.pastu merebak kepada cerita ' MY GIRL '...' FULL HOUSE ' dan banyak lagi laa...
nie lagu dalam cerita ' YOU'RE BEAUTIFUL '.
Still/As Ever
A.N.JELL
Sa rang eun a nil geo ra go
(It wasn't supposed to be love)
Jeol dae ro a nil geo ra go
(It was never supposed to be)
Mae beon sog yeo wat ji man nae mam eun ja kku neo reur bu reu go
(I fooled myself many times before, but my heart keeps on calling you)
Han geor eum do mang chyeo bo go han geor eum mir eo nae bwa do
(Before I tried to run away I tried to push a step away)
Geu reor su rog neon nae an e keo jeo ga go iss eo
(But even then you were growing bigger inside me)

Geu man keum sa rang ha na bwa geu man keum gi da ri na bwa
(I must love you this much I must wait for you this much)
Geu to rog a peu ge hae do nae mam eun neor tteo nar su eopt na bwa
(No matter how much it hurts, my heart cant leave you)
Sa rang eun ha na in ga bwa
(The must be one love)
Nae mam eun byeon chi an na bwa
(My heart wont change)
Neor hyang hae ji kyeo on sa rang I je neun da man ar su it da go
(The love I protected for you now I can tell you everything)

Tta tteut han neo ui nun bic I tta tteut han neo ui sa rang I
(You warm eye expression Your warm love)
Dar a nar su rog nae an e keo jyeo ga go iss eo
(You are growing bigger inside me)

Neo do nar sa rang haet na bwa neo do nar gi da ryeot na bwa
(You must have love, you must have waited for me)
Geu to rog a peu ge hae do ne mam eun nar tteo nar su eopt na bwa
(No matter how much I made you hurt, your heart cant leave me)
Sa rang eun ha na in ga bwa
(There must be one love)
Nae mam eun byeon chi an na bwa
(My heart wont change)
Neor hyang hae ji kyeo on sa rang I je neun da man ar su it da go
(The love I protected for you, now I can tell you everything)
Neor sa rang hae
(I love you)

Ttae ro neun sa rang I hog eun nun mur I
U rir him deul ge hae do
(Sometimes love or tears will cause problems for us)
Sa rang hae sa rang hae nae gyeot en neo man iss eu myeon dwae
(I love you, I love you I just need you next to me)

Yeo jeon hi sa rang ha na bwa
(You must have loved me)
Yeo jeon hi gi da ri na bwa
(You must have waited for me)
Meo ri reur sog yeo bo a do ga seum eun sog ir su neun eopt na bwa
(I could fool my mind, but not my heart)
Sa rang eun ha na in ga bwa
(There must be one love)
Nae mam eun byeon chi an na bwa
(My heart wont change)
Neor hyang hae ji kyeo on sa rang I je neun da man ar su it da go
(The love I protected for you, now I can tell you everything)
Neor sa rang hae
(I love you)

Kalau u all nak dengar lagu nie..klik laa kat sini yer...STILL/EVER dan banyak lagi lagu2 dalam cerita nie.
selamat mendengar..hehehe...
yeay....

Related Posts with Thumbnails

My Followers

♥ Tentang Diriku ♥

My photo
Jertih, Terengganu, Malaysia
I am a person who is positive about every aspect of life.There are many things I like to do, to see, and to experience. I like to read, I like to write, I like to draw, I like to think, I like to dream, I like to talk, I like to listen, I like to joke, I like to laugh, I like to be alone, I like to be surrounded by people, I like to love. I like flowers in spring, rain in summer, leaves in autumn, and snow in winter. I like delicious food, comfortable shoes and comfortable clothes ...owh! see... so many things I like! huhuhu....peace no war..:D

Life Time

allah

* STRENGTH *

I ask for strength.. and Allah gave me difficulties to make me strong.. I asked for wisdom.. and Allah gave me problems to solve.. I asked for courage.. and Allah gave me obstacles to overcome. I asked for Love.. and Allah gave me troubled people to help. I asked for favors... and Allah gave me opportunities... " may be i received nothing i wanted.. but i received everything i need."

hambaNYA

Seorang hambaNYA yang begitu kerdil di sisiNYA 1syawal1431 MYframe LOVE frame pretty ourBIGDAY photo _MG_8285.jpg

(◠‿◠)~...“♥ For The Rest Of My Life ♥”...~(✿◠‿◠)