♥ ♥ ♥ mY cOLOuRfuL LiFe ♥ ♥ ♥

Don't be sad,you will see that one day.. Everything is going to be just fine, Don't give up and try your best. Allah will always be with you...


Alhamdulillah syukur sujud padamu ya rabb, kerana aku masih diberi kesihatan, kecerdasan, kecergasan, rezeki yang halal, dan masih diberi kesempatan untuk aku terus menaip nie.sudah lama aku memasang niat untuk postkan entry pasal tazkirah yang diadakan di opis aku nie.tapi...tak terpasang niat tue..huhuhu...
Sejak dua tiga menjak nie....opis aku secara istiqamahnya mengadakan majlis kerohanian setiap pagi hari selasa. Tahniah diucapkan pada company aku (eNCoral Digital Solutions Sdn.Bhd). kalau tiada aral melintang, lepas tazkirah ade progress meeting.
kali nie aku nak kongsi serba sedikit tentang tazkirah yang sempat aku catat, yang aku faham. Aku pun bukannya arif sangat bab2 agama nie...masih banyak lagi kekurangannyer.ape yang aku faham dan tahu akan aku cuba, try, test uraikannya..mungkin ada diluar sana yang sudah tahu.tak salah kalau kita kongsi bersama, berpesan-pesan dan saling ingat-mengingati antara satu sama lain.ye dok?

Tazkirah nie disampaikan oleh en.Taib (software manager).Tajuk tazkirah pada pagi nie adalah NAFSU/JIWA MANUSIA. last week JIWA MANUSIA.(ade 2- roh dan hawa nafsu)

nafsu/jiwa manusia dibahagikan kepada 2 bahagian :
* Taqwa (tazkiyah-membersihkan hati)
* Jahat (fujur-mengotori jiwa)

Ciri2 orang yang bersifat taqwa:
1) sentiasa bersyukur - berterima kasih dengan apa yang diberikan oleh kita. tak kira baik ataupun buruk.
2) bersabar - sentiasa bersabar dengan ujian yang diberikan.
3) sopan-santun (raof) - atau hormat-menghormati antara satu sama lain. tidak kira tua atau muda, kecil atau besar, kaya atau miskin.
4) penyayang (rahim) - sayang pada diri sendiri, keluarga, sahabat handai, jiran tetangga, saudara mara, senang citer semua makhluk di bumi nie.
5) arif - bijak pandai.
6) banyak bertaubat - sentiasa bertaubat dan juga muhasabah diri, kite sebagai hamba-NYA tidak pernah lari melakukan kekhilafan.Seperti mana rasulullah pernah berkata "aku beristifar lebih dari 70 kali sehari semalam". itu nabi yang bersifat ma'sum.yang tiada dosa...nie kite...(ok2 nie aku yang sentiasa ade dosa setiap hari...astagfirullah halazim...). seeloknya perlu bertaubat setiap hari.
7) lemah lembut - senantiasa berlemah-lembut dalam setiap perbuatan.
8) jujur - bersikap jujur dari setiap segi, tak kira lah berniaga ker, dalam persahabatan ker, bekerja ker.
9) amanah - perlu amanah dalam perkara yang telah di berikan...contoh laa sesuatu pekerjaan.
jangan sesekali pecah amanah yer....atau jangan mengkianati kepercayaan seseorang pada kita.

Rumusan:Apabila berlakunya penyucian jiwa, maka terbentuklah 9 sifat ini dan lahirlah insan yang berjaya "orang yang cerdik itu adalah orang yang mampu mengendalikan hawa nafsu dia."

Ciri2 orang yang bersifat jahat (fujur):
1) tergesa-gesa - selalu tergesa-gesa dalam setiap hal. tiada perancangan awal.
2) keluh kesah - selalu mengeluh dalam tindak. Allah tidak menyukai hamba-NYA yang suka mengeluh.
3) lalai - leka dan alpha dalam kehidupan dunia.
4) melampaui batas - contohnya dari segi pergaulan sesama manusia. tiada batasan.
5) ingkar - mengingkari suruhan dan perintah Allah, suka melakukan perkara yang tidak disukai Allah.
6) membuat alasan - sentiasa mencari alasan untuk membebaskan diri daripada masalah.
7) membantah - suka membantah, tidak suka mendengar nasihat orang lain.
8) menganiayai - suka mengkhianati
9) jahil - tidak tahu tentang sesuatu ilmu, khursusnya ilmu agama.

Rumusan : Apabila berlakunya penyucian jiwa, maka terbentuklah 9 sifat ini yang akan merugikan diri sendiri.
Kerugian adalah mereka yang menikmati kehidupan yang sesaat berbanding menikmati kehidupan yang kekal abadi.

kita selalu mendengar pepatah pujangga ini..."hati manusia ibarat besi yang berkarat..."
peringatan untuk semua...terutamanya diriku ini...bacalah al-quran serta membaca terjemahannya dan selalulah mengingati mati.

wallahhualam...sesungguh yang baik itu datangnya dari Allah s.w.t dan yang daif dan buruk itu datangnya daripada diriku ini yang serba kekurangan.

p/s:maaf kalau ade kekurangan...sangat dialu-alukan bagi reader yang ingin menambah dan menerangkan lebih terperinci lagi...


Alhamdulillah...Syukur ku kepada DIA kerana telah memberikan rezeki yang halal, kegembiraan, keceriaan serta mengurniakan kesihatan walaupun hari nie kesihatan aku tidak sebegitu kuat.tapi aku cube kuatkan semangat.nak tahu kenapa? bace sampai habis...hehehe (owh..ayat pakse rela kah ini?)

* mood yang fresh sebab baru lepas mandi...xsabar nie nak bercerita serba sedikit dekat
♥ ♥ ♥ mY cOLOuRfuL LiFe ♥ ♥ ♥..walaupun ia tak segitu menarik...mungkin suatu hari nanti anak2 dan cucu cicik aku akan membaca tentang kisah nenek diorang nie...hehehe....(jauh bebeno duk pikir nah.)
Sebelum tue.. TAHNIAH kepada pasukan atlit Terengganu kerana menjadi juara dalam sukan SUKMA 2010 yang telah berlansung di Melaka.(ambe bangge jadi anok ganu nih! walaupun ambe dok ikut sangat perkembangang sukang nih.huhuhu)Aku baru jer balik dari jalan2 dengan mak, abang, adik serta anak buah nie. Baru petang semalam mak datang KL.pukul 4p.m lebih semalam selamat sampai KL.Pukul 8.am bertolak.Aku dan abang sambut diorang dengan hidangan nasi minyak.kenyang dan best makan nasi minyak. Memang suprise laa...sebab diorang nak datang KL nie baru je tau malam tue (ari jumaat malam sabtu.mase tue tengah dinner dengan abang dan family die).Terima kasih kat abang do sebab belanja adik nor nie makan kat KFC. macam tau2 jer adik die nak merasa hidangan yang baru dari KFC.(KFC black pepper crunch)..memang sedap dan pedas!kenyang....
Sebenarnyer mak aku datang sini sebab nak hantar adik bongsu aku sorang nie sambung belajar kat IP (Institut Pertanian) Serdang.Sebelum nie kat Johor.Esok pagi kene daftar kat sana.

Semalam bawa diorang g jalan2 kat keramat umah sepupu.makan masakan dari chef nuh.aku betul2 kenyanag mase tue.Pagi nie aku masak kuew tiow goreng dan keropok goreng.Alhamdulillah kenyang. lepas breakfast, kitorang siap2 nak g jalan2.Arini plak aku bawa diorang jalan2 kat Putrajaya dan Kajang jer (p makan satey kajang.kenyang lagi!).Aku bukanyer arif sangat jalan2 kat KL nie...almaklumla aku dan abang aku nie baru jer setahun jagung duk KL.tadi pun ade gak makan buah langsat (sesat laa..hehehe)..sebenarnyer aku pun tak berapa sihat sangat hari nie.Disebabkan mak yang datang, aku cuba bersemangat... buat2 tak sakit...huhuhu..adoi...arini muke aku nampak macam sellers girl ker???.tadi mase kat alamanda aku masuk laa kat watsons, ade laa sorang customer nie tanya aku pasal produk dalam watsons tue. aku bagitau laa aku bukan pekerja kat situ.erm..mentang2 ler aku nie pakai baju color hijau.adoyai... pastu mase kat kajang plak aku masuk kedai pakaian, customers duk tanya aku pasal pakaian. nasib baik tak tanya pasal keropok dari ganu.hehehe(lawak betul laaa...sat nak gelak...hahaha...)

Minggu nie, minggu yang mengenyangkan dan menggembirakan...asyik makan jer...makan dan makan dan makan....huhuhu..tambahan pula mak bawa buah tangan dari Terengganu dan Kelantan.selera makan aku bertambah laaa...lalalala....:)

Esok mak daa nak balik. Mak cakap tadi selepas adik daftar, die pun akan slow2 berangkat. Semoga mak, abg chik, abg dan ank buah (aimie dan alia) selamat dalam perjalanan.Doaku sentiasa mengiringi kalian semua... aku akan merindui kamu semua.
Sedih dan hiba juga tadi mase diorang hantar aku kat umah sewa nie.huhuhu...
Selepas salam peluk cium semuanya...diorang pun berlalu pergi...meninggalkan aku di sini...
doaku semoga kalian selamat dalam pejalanan nanti(waaa...sempat lagi aku berpuitis nie...huhuhuhu..)

p/s:Thanks abang chik belanja makan satey kajang tadi.Satey Lanang lagi best dari Satey Kajang!

Al-fatihah kepada kawan aku shirazi ibrahim yang telah kembali ke rahmatullah td.Semoga roh beliau ditempatkan bersama para solihin...aminn...


Mutiara hati untuk hari ini :

" Hidup di dunia ini tidak ubah seperti seorang musafir yang sedang bernaung di bawah sebatang pohon yang sebentar kemudian pergi dan meninggalkan pohon tersebut."

~ Without Words ~

Without Words by Park Shin Hye

video

Hajimalgul geuraessuh
Mo reunchuk haebuhligul
Anbo ee neun guetchorom
Bohl soo obneun gotchorom nol ah yeh
Bo jee mal gul geuraetnah bwa

Domangchil gol geuraessuh
Motdeuleun chog geurolgol
Deut ji do mot ha neun chog
Deuleun suobneun gotchorom ah yeh
Nae sarang deut ji ahneul gol

Chorus
Maldo obshi sarangeul algae hago
Maldo obshi sarangeul naegae jugo
Sumgeol hana jo cha nol dam gaehae no kho
Ee rokhae do mang ga ni ka
Maldo obshi sarang ee nareul ddona
Maldo obshi sarangee na reul bo ryeo
Museun maleun halji damun eebi
Hon ja so nollan gotgata

Maldo obshi wa so

Wae ee rokhae appeunji
Wae ja ku man appeunji
Nol bolsu obdaneun go
Naega obdaneun go mal go
Mo du yaejon goa tokkateun gon dae

Chorus

Maldo obshi nunmulri heullo naeryeo
Maldo obshi gaseummi mu no jyeo ga
Maldo obneun sarangeul gidarigo
Maldo obneun sarangeul apahago

Nok shi nagoboryeo
Baboga dwe boryeo
Haneulman bogo oo nikka

Maldo obshi ee byeol ee nareul chaja
Maldo obshi ee byeol ee nae gae wa so
Chunbi domothago noreul bonaeyahaneun
Nae mami nollan gotgata
Maldo obshi wa so

Maldo obshi watt daga
Maldo obshi ddonaneun
Jinagan yeol byeong chorom
Jamshi apeun myeon dwenabwa jakku
Hyeong tto man namgae twe nikka

p/s:
he's like a briliant star and through his brilliance, and at times i feel brightened, and at times, i feel darkened. when its bright, i feel hopeful, and when its dark, i feel disappointed.i hate myselft for it and i'm so ashmed.

you fall in love with someone...as a result u come to hate yourself. if this is the case, this someone is not meant for you.this someone is not your destiny.for destiny is...'jai ho'


Alhamdulillah....Thank you Allah, I thankful to Allah, Praise be to Allah. Because of you I still alive, I still breathing, I thank you with every breath I take, because of you im here and you give me a few minutes to update my blog. huhuhu... you give me a good healthy. I wanna thank you for all the things that you've done. Thank you Allah. All praises to Allah.

This entry i wanna to share "How To Thank Allah". This is short entry..;)

Sometimes we forget to be thankful to Allah.
So many people come to us asking why it seems that they seem to have more bad things happen to them than good things. Well it boils down to one simple question…When was the last time you thanked Allah?

It may sound strange but the reality is that very few people actually take the time to thank Allah when something good happens to them. So often we tend to focuss in on the bad things in our lives and complain about how miserable we are. But if we were to take the time to think about the good things in our lives and then fall to our knees and thank Allah…we would see that the good always outweigh the bad.

The next time you get a bit of good news, try falling down to your knees and thanking Allah. I guarantee that Allah will in turn keep the good things coming to you...

" Our Lord. In you we put our trust and to you we turn
in repentance and to you is (our)
final Return. "

[Al-Mumtahanah: 4]

DoaKU UntukMU...


Assalammualaikum...

DoaKU UntukMU...
Dengan nama Allah Yg Maha Pengasih dan Penyayang..


Ya Allah ...
Panjangkanlah umur sahabatku. Kurniakanlah kesihatan yang baik padanya,
terangi hatinya dengan nur pancaran iman. Tetapkanlah hatinya, perluaskanlah rezekinya, dekatkanlah hatinya kepada kebaikan,
jauhkanlah hatinya pada kejahatan, tunaikanlah hajatnya baik hajat dalam agama,dunia dan akhirat .....

Ya Muhaimin ...
Jika dia jatuh hati izinkanlah dia menyentuh hati seseorang yang hatinya tertaut pada-Mu agar tidak terjatuh dia dalam jurang cinta nafsu .....
Jagalah hatinya agar tidak berpaling daripada melabuhkan hatinya pada hati-Mu.
Jika dia rindu, rindukanlah dia pada seseorang yang merindui syahid di jalan-Mu.

Ya Allah ...
Jangan biarkan sahabatku tertatih dan terjatuh dalam perjalanan panjang
menyeru manusia kejalan-Mu.. jika kau halalkan aku merindui sahabatku,
janganlah aku melampaui batas sehingga melupakan daku pada cinta hakiki,
rindu abadi dan kasih sejati hanya untuk-Mu.

Ya Allah ...
kurniakanlah sahabatku kesenangan, ketenangan, kecemerlangan dan hidayah dari-Mu dalam menempuh cabaran serta liku-liku hidup di dunia dan di akhirat kelak ... insya-Allah


p/s:Selamat Berbuka Puasa bagi mereka yang berpuasa. Semoga segala ibadah kita semua diterima oleh Allah...
Insyaallah..amenn...


Terasa pagi yang begitu nyaman...dapat menghirup udara yang segar, menikmati suasana yang aman dan tenang, pohon2 menghijau, terdengar bunyi burung2 berkicauan, unggas2...(bayangkan anda berasa di kampung nie...)tiada lagi kedengaan bunyi kenderaan..(bayangkan anda berada di kota nie...)..nak bercerita sikit perjalanan gadis kampung yang sememangnyer kampung melewati mase di kampung...

Alhamdulillah akhirnya aku selamat sampai di kampung halaman umah aku dengan tenang di kampung Felda Tenang pada 10/06/2010 jam 9.00 p.m. sebelum tue aku singgah dulu di rumah kawan aku imah nie...nak sangat2 berjumpa dengan aku...katanyer rindu sangat2 nie..aku pun rindu juga...
so tak nak mengecewakan hati dan perasaan sahabat aku sorang nie, aku decided amik bus dari terminal Putra ke terminal Kuala Terengganu...pada 09/06/2010 jam 10.20 p.m bus S.P Bumi dua tingkat (no 19)single seat meluncur ke destinasi yang nak ditujui..daa lama tak naik bus nie...sepanjang perjalanan aku tidur jer...takde laa lena sangat pun..huhuhu...

10/06/2010
Jaml 5.20 a.m aku selamat tiba di terminal Kuala Terengganu..Thanks imah dan walid(ayah imah) terpaksa bangun seawal pagi semata-mata nak jemput aku. Alhamdulillah aku solat subuh berjemaah dengan imah adiknye serta ank buah imah nie.ummi dan walid daa sudah..tue laa tunggu kitorang lambat... hehehe...aku anggap diorang nie daa macam family aku.


Pagi tue..imah berjanji nak bawa aku g jalan2 kat bandar Kuala Terengganu nie..aku pun daa lama tak pusing2 bando nie.salah satunya kitorang pergi kat Taman Tamadun Islam. Sempat juga kitorang sembahyang zohor berjemaah kat Masjid Kristal nie. teringin nak makan ais-krim. so aku belanja diorang makan ais-krim. mase jalan2 aku tengok sorang pakcik tue bawa air batu cendol..waa sedap nyer...pastu aku g beli air batu cendol dan makan keropok lekor sekali..Keluar dari pagi sampai petang..memang penat aku rasa pada waktu itu.. tapi disebabkan rindu dan tak sabar nak jumpa..so kepenatan itu serta-merta hilang...

Sebelum imah hantar aku kat terminal...naik bus S.P Bumi setingkat ke terminal Jertih... kitorang pergi makan nasi ayam...Terima kasih imah blanje nor mkn nasi ayam... sedap...licin... hehehe..Dalam pukul 4.45 p.m bus pun gerak...aish...banyak betul duk sembang2 dengan imah...duk melayan telatah ank buah imah...Aqilah(6) dan adiknyer Nuha (13)..teringat aku... mase kat bank negara...Aqilah sempat bertanyakan aku.. k.nor...sambil menunjukkan jari nyer yang kecil tue..jari telunjuk sebelah kanan dan juga jari telunjuk sebelah kiri...dan dia rapatkan kedua-dua belah tangan tue... maka jadilah dua..owh aku sudah mengerti apakah maksudnyer...(mesti korang sudah tahu dan dapat agak apakah itu tanda dan persoalan yang sedang bermain di kotak fikiran anak kecil nie.)...ok2...ade yang masih samar2 yer...ok laa...Aqilah nie tanya aku...k.nor daa ade pakwe lom?...aku cuba tersenyum bila soalan itu diajukan kepadaku...dengan rasa rendah dirinye.. aku pun cakap...sape laa nak kt k.nor nie..dah laa xcomel...gemuk..(poyo jer kan ayat nie..hahaha...) imah dan adik die plak cube kenakan aku... "alaa...k.nor nie rmai peminat... bla.. blaaa..blaaa." owh no!!! diorang nie saja nak kenakan aku....
then aku kenakan diorang balik.... hehehe.... oh ya..ank buah imah panggil kat dia anang...aku tak habis2 usik imah nie...suke juge sekali sekala kenakan imah nie..
*anang...separuh jiwaku pergi...*-hanya imah je yang tahu.huhuhu..

Jam 7.15 p.m...aku selamat sampai di rumah kakak aku nie...aku selalu
drop kat umah kakak aku sebelum balik umah..senang...nanti kitorang balik sama2....sebelum aku wat ape2 plan...aku akan dan kena bagitau kt mak terlebih dahulu. supaya mak tak risau. so mak daa tahu plan aku nie.. so tak jadi masalah laa...
Dalam pukul 9.00 p.m aku sampai di kampung. sampai jer terus aku dapatkan mak...owh rupenyer die ade dalam bilik tengah baca al-quran. aku salam, cium kedua belah pipi dan ku kucup dahi mak..Alhamdullillah mak sihat...

11/06/2010
Harini plan nak g picnic...nak picnik kt pantai...sekarang musim hujan bila petang...nak picnic kt air terjun rasa tak
safety sangat untuk kanak-kanak. selepas solat jumaat..dalam pukul 3.oo p.m gerak...maka ber'picnic' laa kitorang kat tempat nie..Tempat nie dekat laa dengan La Hot Spring tue...nie plan abang bongsu aku laa...menu picnic harini nasi kerabu dan bbq.
Aku tengok atas...awan mula berarak...berarak mendung kelabu...(waa..daa macam nyanyi plak nie...hehehe.)nak hujan ker? masing2 duk risau..ayam bbq lom lagi masak nie...kesian...masing2 kelaparan...owh hujan mula rintik2...teringat aku pada cerita semalam "30 hari mengenal cinta" (sempat lagi nie...hehehe) tanpa malu dan segan aku
try ikut gaya dalam cerita tue...ala2 menari gtue... dalam cerita tue erra fazira wat gaya tue supaya tak nak bagi hujan..ngengenge..ank buah dan diikuti dengan mak buah dia nie..ape lagi...wat laa tanpa segan silu..(aku berani laa buat sebab takde orang pun yang picnic kat ctue...ade yang mandi manda je...saje aku nak hiburkan family nie...)pastu kitorang masing2 gelak...hahaha...last2..hujan makin lebat...cau cin cau.... cepat2 berkemas dan menuju ke sebuah bangsal nie...huhuhu...nasib baik laa ade bangsal...maka ber'picnic' laa kitorang di bawah bangsal nie...lucu + lawak + kelakar...semua ade.... hehehe... banyak betul aku makan....lepas makan kitorang mandi-manda...Dalam kul 6.00 p.m kitorg pun kemas2 untuk pulang...
Semalam, duk rehat2 depan tv...ade laa ank buah aku nie Arif(10 tahun) duk tanya aku..."mok chek bila nak kawen?" aku jawab lambat lagi...ateh tunggu je laa...balasku.pastu die tanya lagi.. "mok chek bila nak bertunang" aku jawab esok....maknenya hari nie laa..hahaha..bangun pagi tadi.. usai sarapan pagi...sebelum semuanya pulang...sempat lagi ank buah aku nie...Arif cakap.."mok chek cakap semalam, hari nie mok chek nak bertunang"... adesh!!! macam2 laa diorang nie....itu baru aku cerita pasal anak buah duk tanya. belum lagi aku bercerita pasal kakak aku dan abang aku yang bertanya. ok stop yer....penat dah duk fikir pasal tue...Semalam banyak tul duk sembang2 dengan ank buah aku nie...along Aida(17), along Syuhada(17), dan angah Masrina(14). duk melayan telatah diorang nie...bercerita, mendengar cerita.... menengok cerita... sampai kul 2 pagi lebih...akhir sekali kitorg tertidur sampai satu katil 4 orang... nasib baik laa katil dalam bilik aku nie besar...huhuhu...malam nie aku tidur sorang2 laa...huhuhu tiada teman di sisi...begitu pantas masa berlalu..
so keep in touch yer....mok chek akan rindui dan menyayangi kamu semua...muuuaahhh....1001x

p/s:salam dari gadis kampung....dengan harapan semoga kalian semua sihat dan ceria sokmo.
rasa dihargai dan mendapat pujian... bila aku dapat tahu ada pembaca yang men'copy' gmbar yang telah aku edit dekat
♥ ♥ ♥ mY cOLOuRfuL LiFe ♥ ♥ ♥ . Terima kasih yer kerana sudi jadi silent reader...maaf sekiranye ade kekurangan...

Suatu pagi yang dingin, terjadilah satu perbualan antara seorang guru falsafah dan pelajarnya…

pelajar: " guru, apakah erti cinta..? bagaimanakah saya boleh mendapatkannya…?"

guru: " ada sebuah ladang gandum yang luas didepan sana. berjalanlah kamu dan jangan sesekali kamu berundur. kemudian ambillah satu ranting. sekiranya kamu mendapati ranting tersebut sangat menakjubkan, ertinya kamu telah menemui cinta."

pelajar tersebut pun berjalan dan tidak berapa lama dia kembali dengan tangan yang kosong.

guru bertanya: " mengapa kamu tidak membawa sebatang ranting pun…? "

pelajar menjawab: " saya hanya terpaksa memilih satu ranting saja, dan sewaktu berjalan saya tidak boleh mengundur kebelakang semula. sebenarnya saya telah berjumpa dengan satu ranting yang paling menakjubkan tapi saya tak tahu apakah yang akan menakjubkan di hadapan sana nanti, maka saya biarkan ranting itu lalu saya dapati tidak ada lagi ranting yang paling menakjubkan selain daripada yang saya lihat tadi. jadi saya tidak mengambil sebatang pun akhirnya. "

gurunya menjawab: " ye, itu lah cinta… "

dihari lainnya pula pelajar tersebut bertanya kepada gurunya, apa itu perkahwinan…?

guru: " ada hutan yang subur didepan sana. berjalanlah kamu. tapi janganlah kamu sesekali mengundur kebelakang. tebanglah sepohon pokok saja. dan tebanglah jika kamu merasakan bahawa pohon tersebut adalah yang paling cantik, segar dan tinggi, kerana kamu telah menemukan apa itu perkahwinan. "

pelajar tersebut pun berjalan, dan tidak berapa lama, dia datang semula dengan membawa sepohon kayu, walaupun pohon tersebut tidaklah berapa segar, cantik dan tinggi pada pandangan guru tersebut.

maka gurunya pun bertanya: " mengapa kamu memotong pohon seperti ini….? "

pelajar itu menjawab: " sebab, berdasarkan pengalaman ku sebelum ini, aku hanya berjalan separuh daripada hutan tersebut dan aku takut akan kembali dengan tangan kosong. jadi saya mengambil kesempatan menebang pohon ini lalu dibawa kesini. pada pandangan saya ianya adalah pohon yang terbaik buat saya. saya tidak mahu kehilangannya atau menyesal kerana tidak memilihnya…"

maka guru itu menjawab: " itulah perkahwinan……."

gambar sekadar hiasan

Dalam Islam, perkahwinan adalah suatu ibadat dan sunnah Rasulullah s.a.w. yang merupakan perlaksanaan terhadap tuntutan fitrah manusia.Orang yang berkahwin akan dapat mengatur suatu kehidupan yang baik, sempurna, dan penuh bertanggungjawab. Mereka ini adalah golongan yang berjaya melaksanakan amanah yang diberi, iaitu sebagai khalifah Allah yang mempertahankan peradaban dan tamadun manusia.Orang berkahwin bertanggungjawab secara keseluruhannya terhadap rumah tangga dan ahli keluarga. Segala perbuatan yang dilakukan demi kesejahteraan dan kebahagiaan keluarga mendapat pahala daripada Allah. Perkahwinan merupakan suatu sunnah Rasulullah s.a.w bagi meneruskan dakwahnya mengatasi masalah sosial dalam masyarakat, mewujudkan perpaduan di kalangan umat Islam untuk melahirkan generasi yang soleh.

Sabda Rasulullah s.a.w

Daripada Anas r.a, katanya telah bersabda nabi S.A.W bahawa perkahwinan adalah sunnahku, sesiapa yang benci sunnahku, maka dia bukan dari golonganku. Allah S.W.T menjadikan manusia dengan fitrahnya yang ingin hidup berpasang-pasangan, berkasih-sayang, bahagia, dan dapat memenuhi tuntutan syahwatnya melalui cara yang halal. Fitrah tersebut dapat dilaksanakan melalui ikatan perkahwinan yang sah.

waduh panjang bebenor muqaddimah aku pada entry kali nie...aku bukannyer nak bagi ceramah, jauh sekali tidak...aku bukannyer layak nak beri ceramah nie...sekadar nak berkongsi ilmu ape salahnyer kan...huhuhu

Di sini aku nak mohon jutaan kemaafan kepada sahabat2 aku (k.suhana, k.mariam, k.ain, k.aini, k.su, adik rubby, kamila, izzani, sya, fuad, lina...**ermmm...ade lagi ker yang tertinggal nie) yang telah dan akan melangsungkan perkahwinan. Maaf yer sebab tidak dapat menghadirkan diri di hari persandingan kalian semua. Hanya doa yang mampu aku sampaikan. Memang hati kecil nie nak sangat2 tengok sahabat naik pelamin dengan insan tersayang...Selamat Pengantin Baru.Semoga kalian semua berbahagia ke akhir hayat..." i follow u all later." (owh! statement yang menakutkan aku..owh...tiiiiiiidaaaaakkkkkkk.....lariiii....berlariii....)

" begin a new life, new character, new step, new status, with a new person.:) " nie statement yang pernah aku post kat status ym dan juga fb. ade yang tertanya....aku ade ape2 ker...owh semestinya aku tidak ada apa2... yang ada ape2 nyer kawan aku nie...ok2...yang pastinyer status tue aku tujukan kepada kawan2 yang akan melansungkan perkahwinan...meh sini aku nak huraikan mengikut idea aku nie...hehehe....kalau ade penambahan dan ketidaksetujuan sangat2 dialu-alukan yer...jom kongsi idea! yeay...

" begin a new life, new character, new step, new status, with a new person...:) "

begin a new life

bermulalah kehidupan yang baru...alam baru...iaitu alam rumah tangga.

new character

perwatakkan yang baru, sebagai seorang isteri dan juga sebagai seorang suami.

new step

langkah yang baru, melangkah ke alam yang baru, hidup satu bumbung dengan isteri dan juga suami, berkongsi bersama-sama dari segala benda, bersedia menerima segala kekurangan, bersedia menerima segala halangan yang akan mendatang.

new status

status baru, sebagai seorang isteri kepada seorang suami, seorang suami kepada seorang isteri, seorang menantu kepada mertua, seorang ibu dan juga seorang ayah kepada anak-anak.

with a new person

kehidupan yang baru bersama insan baru.

ok laa..sekian dulu untuk entry pada kali ini...maaf disengajakan dipanjangkan berderet-deretan luahan...

selepas nie aku tak tau laa bila plak dapat update ♥ ♥ ♥ mY cOLOuRfuL LiFe ♥ ♥ ♥ ...huhuhu...Semoga segala urusan yang kita rencanakan akan berakhir dengan jayanyer dan mendapat keredhaan dari-NYA. Doaku dan harapan aku agar sahabat2 aku sentiasa sihat, ceria, bersemangat, dan sentiasa berada di bawah payung rahmat-NYA....Aminn....Insyaallah lain kali, lain masa, lain jam, lain hari, lain tarikh, lain bulan, lain tahun dan selainnyer...hehehe... kita bersua kembali yer.

p/s:ingin menenangkan jiwa....menenangkan hati....menenangkan perasaan...huhuhu...Semoga kita akan menemui apa yang kita cari selama ini...Terima kasih kepada Tuhan kerana memberikan kekuatan dan kesihatan kepada diriku ini....doakan aku wahai sahabatku. Terima kasih di atas kesudian dan meluangkan masa untuk mem'read' ♥ ♥ ♥ mY cOLOuRfuL LiFe ♥ ♥ ♥.

Mutiara hati untuk hari ini :

" Cinta tidak pernah meminta, ia sentiasa memberi, cinta membawa penderitaan, tetapi tidak pernah berdendam, tak pernah membalas dendam. Di mana ada cinta di situ ada kehidupan, manakala kebencian membawa kepada kemusnahan. "



Hafiz Hamidun - Jawapan Rindu
---------------*-*---------------

Terasa sesuatu persoalan memanggil
Di benak yang paling mendalam sehingga menjadi ralit

Semakin jiwa dilanda gelora sang penanti
Semakin sukar difahami puncanya gelisah ku ini
Hanya kekosongan jua kehilangan
Kurasai menghuni hati

Di mana kan ku temui penghujungnya resah ini
Seumpama ku menanti sejawapan rindu
Di mana kan ku temui oh sinaran yang hakiki
Untuk menjadi penyuluh jalan di depanku
Hingga akhir waktu

Andainya kau temui
Cahaya yang ku cari
Sudikah dikongsi bersama
Sebagai teman mahupun sebagai kekasih

Merenung bayangan jauh
Menatap pengertian
Menyelam dasar persoalan
Menyelongkar kemuncak maksud

My Celoteh....


Apa kahabar semua...harapanku agar korang semua sihat sentiasa. Terima kasih kerana sudi singgah dan meluangkan masa membaca celoteh aku di hari minggu nie....
*tengah mencari idea nak tulis ape nie...jari pun sudah bersiap sedia menari-nari di atas keyboard nie..tunggu irama dari idea aku je nih.
pagi tadi, bangun macam biase nak pergi kerja.(tapi tak pergi kerja laa...). bagun awal untuk menunaikan kewajipan seorang hamba-NYA..usai solat subuh dan mengaji (hati ini rindu sangat2 nak solat berjemaah) terus aku sambung tidur....ZzzZZZ..masa cuti laa dapat tidur lebih dan selebihnye.hehehe...suke-suke. kalau kat umah memang kene bebel dengan mak dah nie...orang tua cakap...kalau tidur selepas subuh..rezeki tak masukkk...hehehe...
wokeh...arini cuti..aku tak de pergi mana2..tiada aktiviti nak pergi mana pun...so rehat se'rest'nyer kat umah..sekarang aku alone at rental house nie...ade yang balik kampung dan ade yang outing. ermmm...status kat fb aku pun berbunyi macam nie "lonely im so lonely...i have nobody...to call my owwnnn....lalalala....(im alone @rental house...:D)" huhuhu..siap nyanyi lagu akon gitue...hukhukhuk...(batuk tak berapa nak batuk nie)
haaaaa..aku ade nak story something laa...ok2...sila duduk....jangan bergerak...(daa macam polis laa plak). ermmm...*tengah mengintai idea nak buat ape nie....ok2 aku nak tunjuk sesuatu kat korang nie...bukan nak menunjuk-nunjuk cume nak tunjuk jer...hehehehe....
tuuuuu diaaaa...nahhhhhh............lesen L
lesen P
Alhamdulillah...3 bulan yang lepas aku telah pun memiliki lesen memandu....Aku belajar memandu (motor dan kereta) kat Semenyih...1x belajar motor dan 3x belajar kereta....Alhamdulillah, syukur pada-NYA akhir urusan ini selesai dengan jayanya..aku pernah laa test drive kat KL nie...huhuhu...ingat lagi mase tue balik dari HQ kat Bandar Tasik Selatan nak ke Serdang (branch aku). memang aku gamble jer drive kereta proton wajar nie. mase belajar drive kereta kancil jer. nie kereta wajar so faham2 je laaa....dah laa aku tak biase drive kereta wajar nie...bukan tak biase memang aku tak pernah...so main tekan je laa function2 tue...hehehe...gelabah juga..dah laa mase tue time orang keluar lunch...so jalan agak sibuk. ok2 tarik nafas panjang2 dan lepas...kene lepas laa nafas tue yer...cube men'cool'kan diri. aku cuba memberanikan diri..kalau tak..tak merasa laa....mase tue bukan aku sorang, aku dengan 2 orang opismate aku nie (pn.aini dan uncle aizal).mase aku drive tue..diorang siap buat break sendiri lagi...hehehe...aku tak tahu laa bagaimana perasaan diorang mase tue..mesti kecut perut tue... mesti takut kan sebab tak pernah naik kete yang aku drive...hahaha...so aku tawakkal je laaa....Alhamdulillah akhirnya selamat sampai kat branch aku. owh lupa nak cakap..kete tue bukan kete aku...kete opismate aku shah. balik dari opis aku cite kat shah nie. keesokkan pagi nyer die cakap battery kete die weak...huhuhu...die cakap aku lupa nak matikan lampu depan....owh aku ade terpasang lampu ke...??? kitorang pun tak perasan mase lepas parking tue. hehehe....shah sory + minta maaf yer..ambe dok bese ngan kete wajar nie.
So sekarangnyer...persoalannyer...ramai yang tertanyer-tanyer..biler aku nak beli keter nyer...(maaf bahasa main sedap jer nak taip nie...)erm...abang aku sorang kat cni je yang tahu aku ade lesen.yang lain tak tahu kot...hehehe adik die nie saja nak supprisekan kat abang dan kakak yang lain...tengok ye nanti adik korang nie balik...habis laa kereta korang jadi mangsa...yeay...terfikir juga nak beli kereta apa nih...sekarang aku kene saving dulu...erm....nak beli kereta apa yer....cepat bagi cadangan...aaahhhh...terlambat...jap aku nak cuba tengok kereta yang aku nak beli....nak beli ker? takde laaa nak tengok je...buat mase sekarang mampu tengok je.... macam biase kene loading dulu
laa..huhuhu...
...... Loading 100% .......


.......... Loading 86% ...................



................... Loading 58% .........................


............................... Loading 30% ..............................



.................................. Loading 12% .....................................


........................................ Loading 0% ............................................

...................................taarrraa..............................
aku tahu aku tak mampu belikan ia...apakan daya...aku hanya mampu menengok je...so sama2 kite menengok yer. huhuhu....
BMW 5 series

jom tengok calon yang kedua plak.....
..... Loading 100% .......


.......... Loading 86% ...................



................... Loading 58% .........................


............................... Loading 30% ..............................



.................................. Loading 12% .....................................


........................................ Loading 0% ............................................

............................jeng.....jeng...jeng............................

yang ni pun sama je laaa...aku tak mampu gak...saja nak wat gempak kat page nie...hehehe...
comey je kan kereta nie....sesuai kalau ladies yang drive....
Honda JAZZ
ok2....aku tahu ape yang aku mampu dan termampu...hehehe...tuuu diaaaaaaaaaaaaaaaaa... yang nie aku mampu laa kot. lembu daa ade kat kampung tue. so mintak je kat mak nak lembu seekor...mesti dapat free punyer....tak perlu bayar. mak bagi free je.hehehe....
Kereta Lembu Sport
bila kawan-kawan aku tanyakan aku nak beli kereta ape...senang je aku jawab... kereta nie laa yang aku mampu beli...nak tau gak ker...alaaaaa kereta biase2 je laaa.. senang nak bawak. aku pun boleh bayar cash jer....tak yah duk bayar downpayment laaa....monthly payment laaa....hidup pun tak ada hutang.. hati pun senang dan girang gitue... hehehe...nie dia kereta yang aku maksudkan....sat nah...tengah me'loading' tue...
...... Loading 100% .......


.......... Loading 86% ...................

.......................... Loading 72% ..................


................... Loading 58% .........................




------------------
opsss...sorry...server down!!!! ---------------


.................... Loading 44% .....................



................................ Loading 16 % ...............................

.................................. Loading 12% .....................................


........................................ Loading 0% ............................................
kereta idaman semalaya...kuang..kuang...
kereta sorong ku
nie je laa kereta yang aku mampu beli sekarang...senang dan jimat...tak perlu guna minyak. kalau guna minyak pun...minyak pelincir je laaa....huhuhuhu.....kalau nak naik, kene laa tolak....kalau turun bukit tak yak duk tolak.. hahaha...aku wat lawak di hari cuti nie....gelak laaa....tak nak gelak..senyum pun takpe... semoga korang semua terhibur walaupun entry nie tak menarik sangat...huhuhu...

p/s:terima kasih kerana sudi membaca celoteh aku yang tak seberapa nie....aku harap korang semua happy dan ceria di samping insan tersayang.Selamat berhujung minggu.Semoga kite sentiasa berada di bawah naungan rahmat-NYA..Insyaallah..aminn...


Related Posts with Thumbnails

My Followers

♥ Tentang Diriku ♥

My photo
Jertih, Terengganu, Malaysia
I am a person who is positive about every aspect of life.There are many things I like to do, to see, and to experience. I like to read, I like to write, I like to draw, I like to think, I like to dream, I like to talk, I like to listen, I like to joke, I like to laugh, I like to be alone, I like to be surrounded by people, I like to love. I like flowers in spring, rain in summer, leaves in autumn, and snow in winter. I like delicious food, comfortable shoes and comfortable clothes ...owh! see... so many things I like! huhuhu....peace no war..:D

Life Time

allah

* STRENGTH *

I ask for strength.. and Allah gave me difficulties to make me strong.. I asked for wisdom.. and Allah gave me problems to solve.. I asked for courage.. and Allah gave me obstacles to overcome. I asked for Love.. and Allah gave me troubled people to help. I asked for favors... and Allah gave me opportunities... " may be i received nothing i wanted.. but i received everything i need."

hambaNYA

Seorang hambaNYA yang begitu kerdil di sisiNYA 1syawal1431 MYframe LOVE frame pretty ourBIGDAY photo _MG_8285.jpg

(◠‿◠)~...“♥ For The Rest Of My Life ♥”...~(✿◠‿◠)